Svaki zaposleni građanin Srbije duguje 2.806 evra

0
246

Svaki zaposleni građanin u Srbiji zadužen je za 2.806 evra u proseku, radnici u Hrvatskoj bankama duguju tri puta više, Bosanci dva puta, a zaduženiji od građana Srbije su i Crnogorci.

Istraživanje „Blica“ pokazuje da Hrvati bankama duguju više od 15 milijardi evra, građani Srbije nešto više od osam milijardi, građani BiH 3,2 milijarde, Makedonci dve milijarde, a Crnogorci 1,2 milijarde evra.

U odnosu na broj zaposlenih u ovim zemljama, koji jedino i mogu dobiti kredit, računica pokazuje da su najzaduženiji radnici u susednoj Hrvatskoj i da svaki od 1,3 miliona zaposlenih u ovoj zemlji duguje bankama u proseku po 10.869 evra. Slede zaposleni Crnogorci, njih oko 220.000 koji bankama duguju po 5.392 evra, zatim Bosanci i na kraju građani Srbije.

Svi oni najčešće su se zaduživali za opštu potrošnju, što znači da su uzimali keš i potrošačke kredite, dok su na drugom mestu stambeni zajmovi.

Prema zvaničnim podacima, najzastupljeniji su gotovinski i stambeni krediti čija su učešća iznosila 39,6 odsto i 38,4 odsto. Vrednosno, stambeni krediti u Srbiji dostigli su 3,3 milijarde evra, što je rast od tri odsto od početka godine, a keš krediti oko tri milijarde evra što je rast od 11 procenata za osam meseci.

Najveći rast, 12,8 odsto, od početka godine imali su krediti za refinansiranje ranijih obaveza kod drugih banaka.

„I učešće potrošačkih kredita nastavlja blago da raste pa se na te kredite odnosilo 2,6 odsto kredita stanovništvu koje najvećim delom čine dinarski krediti za kupovinu mobilnih telefona i bele tehnike kao i devizni indeksirani krediti za kupovinu automobila“, navode u Narodnoj banci Srbije.

Ekonomisti smatraju da jedan od razloga za skok keš i potrošačkih kredita može da bude rast zaposlenosti pošto prema podacima Republičkog zavoda za statistiku od marta prošle do marta ove godine ima 40.000 više formalno zaposlenih, a van poljoprivrede rast je 70.000 novih ljudi koji stiču mogućnost da se zaduže kod banke.

S druge strane, lakše zaduživanje omogućava i pad kamatnih stopa na kredite.

U centralnoj banci navode i da su se kamate na kredite spustile na nove minimume. Prosečna kamatna stopa na dinarske kredite građanima iznosi 10,1 odsto, dok je u maju 2013. godine iznosila 21 procenat. U odnosu na početak godine to predstavlja rast od sedam odsto u zaduženosti stanovništva. Istovremeno, prema podacima Udruženja banaka Srbije, obim kredita privredi je smanjen za 3,6 odsto, na 11 milijardi evra.

Izvor: 021.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.