Шта ако престанете да пијете алкохол месец дана?

Да ли се исплати одустати од алкохола на месец дана и хоће ли то направити неку разлику у нашем здравственом стању?

Хиљаде људи у Великој Британији спремни су на овај експеримент у оквиру акције „Го Собер фор Оцтобер“ (Буди трезан у октобру) чији је циљ да прикупи новац за истраживање малигних болести.

Осим прикупљања новца у добротворне сврхе, организатори акције кажу да би учесници могли да имају још користи попут мање хркања, бољег сна и повећане енергије.

Сличне акције организују се и током јануара када је такозвани „Дрy Јануарy“ односно „Суви јануар“, који има за циљ да помогне људима да се опораве од божићног и новогодишњег претеривања у пићу, преноси Б92.

Све донедавно се мислило да је умерено пијење безопасно, можда чак и корисно, али најновија истраживања поричу ту теорију. Студија објављена у часопису Тхе Ланцет каже да не постоји сигурна количина алкохола.

Екипа емисије „Труст ме, И’м а Доцтор“ удружила се са научницима из Лондона како би показали предности избегавања алкохола.

Професор Рајив Јалан, стручњак за болести јетре, већ је пре говорио о предностима „Сувог јануара“. Нагласио је да је тешко рећи колико користи људи имају искључиво од одустајања од алкохола с обзиром да многи, у склопу новогодишњих одлука, почињу и здравију исхрану и вежбање.

Зато је изабран један неутралан месец, јун, у којем је 26 људи подељено у две групе: једна је наставила да пије као и иначе, а друга је потпуно избацила алкохол.

Пре почетка експеримента и после месец дана сви су подвргнути здравственом прегледу који је укључивао и јетрене пробе и контролу крвног притиска.

Закључак је да се здравље свих оних који су одустали од алкохола значајно поправило: опала је висина масноће у јетри као и укупне масноће у организму, а поправио им се и квалитет спавања и концентрација.

Ефект је био још израженији код оних који су пили више од препорученог лимита од 14 пића седмично.

„После те четири седмице осећала сам се као друга особа. Више скоро уопште не пијем и осећам се сјајно и ревитализовано. И даље губим на тежини, а алкохол више не могу ни да примиришем“, рекла је Кети, једна од учесница експеримента.

Тим професора Јалана желео је да види хоће ли се позитивни учинци непијења поништити ако се људи врате старим навикама, зато су после три седмице поновно тестирали учеснике експеримента.

Уочили су јасну разлику између оних који су пили мање од препоручене границе и оних који су ту границу редовно прелазили. Занимљиво, умерени конзументи алкохола убрзо су се вратили на ранији ниво пијења, док су „тежи“ конзументи углавном наставили да пију и до 70 одсто мање у те три седмице после завршетка експеримента.

Иако у огледу није ушествовао велики број људи, може се закључити да и краткорочан прекид конзумирања алкохола има позитивне учинке за здравље па акције попут „Сувог јануара“ или „Буди трезан у октобру“ и те како имају смисла.

Извор: 021.рс / Фото: Пиxабаy