УПОЗОРЕЊЕ СВИМ ВОЗАЧИМА: Ако убудуће не будете поштовали ОВО ПРАВИЛО, платићете казну од 120.000 ДИНАРА!

Добро ћете размислити да ли ћете од сада кршити ово саобраћајно правило.

Казна за возача који вози дете без ауто-седишта у Србији ускоро ће бити драстично повећана, и уместо садашњих 30.000 износиће до 120.000 динара. Такође, у седишту ће морати да се вози свако дете док не достигне 135 центиметара, а тај узраст они достижу до 12 година.

Ово, наиме, предвиђају измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја, које би у скорије време требало да се нађу пред министрима у Влади Србије а затим и пред посланицима у Парламенту.

„Измене Закона о безбедности саобраћаја предвиђају да ће казне за невожење детета у седишту повећају и да буду и до 120.000 динара“, каже директор Српског комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић.

Закон о безбедности саобраћаја каже да дете до три године старости мора да се превози у безбедносном седишту, никако у крилу. И ова одредба, како сазнајемо, биће промењене, јер ће у седиште морати сва деца узраста до 135 центиметара, док је у другим земљама та одредба и до 150.

Примера ради, дете од три године обично је узраста 97 центиметара. По садашњим одредбама Закона о безбедности саобраћаја казна за превоз деце у крилу или на предњем седишту а без ауто-седишта, је од 15.000 до 30.000 динара или 30 дана затвора, уз шест казнених поена и одузимање возачке дозволе на најмање три месеца. Казне могу бити и веће ако је изазвана саобраћајна незгода.

Безбедносна дечија ауто-седишта, управо, смањују ризик од повреда деце и до 70 процената. Нажалост, истраживања показују да мали број људи, тек нешто више од 10 одсто, поштује ове одредбе Закона.

Извор: БКТВ / Фото: Курир