Prognoza za leto zvuči kao noćna mora

0
257

Kad nam je ovako hladno i tmurno proleće, jasno je što kasnimo s planovima za more i pitamo se kakvo li će nam leto biti. Nažalost, izgleda da ni leto neće biti baš kakvo priželjkujemo – spoj paklenih vrućina i strašnih oluja više zvuči kao noćna mora nego kao podloga za odmor iz snova.

Većem delu Evrope ovog leta prete opasni toplotni talasi, dok jugoistočnu Evropu i Balkan očekuju jake oluje, objavio je meteorološki servis AccuWeather u svojoj velikoj prognozi za nadolazeće leto.

Naime, dok će veći deo Evrope biti pod udarom sušnog vremena i opasnih toplotnih talasa, većem delu Balkana prete učestale jake grmljavinske oluje.

„Iako delovi Balkana neće biti imuni na toplinske valove, ekstremne vrućine biće ograničene“, najavljuje AccuWeather.

Opasne oluje prete području od Grčke do Srbije, Rumunije i Bugarske, ali i delovima Jadrana.

„Ove oluje će doneti velik broj munja, bujične poplave, kao i orkanske vetrove i grad“, upozoravaju meteorolozi i dodaju da bi najjače oluje mogle dovesti i do stvaranja tornada.

„Najveću opasnost doneće orkanski vetrovi, grad i bujične poplave“, zaključuje se u prognozi za Balkan.

Što se tiče ostatka Evrope, leto će obeležiti dugotrajni toplotni talasi koji će zahvatiti područja od Portugala i Španije pa sve do Poljske i Mađarske. Vrućine će početi već u junu u Španiji i Portugalu, a kasnije će se širiti na sever i istok kontinenta.

Kako se ističe, vrućine će biti dugotrajnije nego prošlog leta, kada su u delovima Portugala, Belgije, Holandije, Nemačke i Skandinavije zabeležene rekordne temperature, ali su uglavnom trajale samo nedelju dana.

Temperature veće od 38 stepeni očekuju se od severne Francuske, Belgije i Holandije pa sve do Poljske, Slovačke i Mađarske.

Intenzivni toplotni talasi i duga razdoblja suvog vremena tokom leta doneće i veliku opasnost od požara u većem delu zapadne i srednje Evrope. Područja s najvećim rizikom biće ona od severnog Portugala do severne Španije i od Alpa do Nemačke i Češke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.