Мамине руке лече: 4 масаже које помажу беби код прехладе

Foto: Pixabay

Нежни додир маминих руку помаже детету да се смири и да се боље осећа уколико је прехлађено, тврде лекари чувене клинике „Мејо“. Они препоручују масажу лица детета и тврде да она може да ублажи или отклони симптоме назеба. Најважније је да никада не масирате дете ако се томе противи и ако му то тренутно не прија.

1. Ухватите главу детета са стране, ставите палчеве на слепоочнице детета, благо притискајте јагодицама прстију слепоочнице, а затим масирајте слепоочнице дуж линије која је у наставку обрва. Правите мале кругове у смеру казаљке на сату.

2. Почните у положају када су вам палчеви на дететовим ушима, па спуштајте руке, уз благи притисак, према бради, захватајући образе. Поновите исти покрет у супротном смеру – од браде према ушима. Најбоље је да ову масажу поновите десет пута.

3. Притисните благо палчевима део лица између дететових ноздрва и образа, као што се види на слици. Повлачите палчеве одоздо нагоре и обратно, прелазећи преко јагодичних костију и спуштајући се до углова усана. Поновите ово десет пута.

4. Повуците нежно образе детета нагоре, као да желите да га натерате да се насмеје, а затим се поново вратите до линије усана. Поновите ову масажу десет пута, уз сасвим благ притисак. И никада не масирајте дете на силу – нема ефекта.