Обавезно прање руку након дирања ових ствари

Foto: Pixabay

Прање руку је од суштинске важности за добру хигијену и избегавање бактерија. Оно ограничава пренос бактерија, вируса и других микроба. Центри за контролу и превенцију болести препоручују употребу сапуна и чисте воде или дезинфекцију руку на бази алкохола за прање руку, јер студије показују да су оба начина ефикасна у борби против микроба.

Наравно, немогуће је стално држати руке 100% без клица, али је апсолутно неопходно опрати их уколико су биле у контакту са следећим стварима:

Новац

Ових дана можете користити дебитну или кредитну картицу за већину куповина, али понекад треба руковати и готовином. Када то урадите, обавезно оперите руке што је пре могуће. Истраживачи су тестирали новчанице од 1 долара из банке у Њујорку и пронашли стотине микроорганизама, укључујући оралне и вагиналне бактерије и ДНК од кућних љубимаца и вируса.

Рукохвати, ручке или кваке

Прање руку је невероватно важно за спречавање ширења бактерија и вируса. Најважније је опрати руке након вожње јавним превозом, где више људи стално додирује исте површине. То укључује све – од рукохвата на покретним степеницама до квака за врата од купатила.

Ресторански мени

Ресторани могу бити места на којима се налази герминација – али је мени најгори носилац. Истраживачи са Универзитета у Аризони открили су да је јеловник имао невероватних 185.000 бактеријских организама.

Животиње

Доста људи не пере руке након што су додирнули кућне љубимце или животиње, а требало би. Животиње могу бити извор разних зараза и болести. Пошто се кућни љубимци углавном сматрају чланом домаћинства, прање руку се понекад превиђа.

Екрани паметних уређаја

Сада када технологија замењује папирну робу, кључ је да оперете руке након додира са екраном.

Даске за сечење и сунђери

Кухиња је врло погодна околина за ширење разних бактерија. Једна студија је пронашла чак 326 различитих врста бактерија које живе на кухињским сунђерима и крпама. Стога је прање руку након њихове употребе обавезно!