Лоше одржавање путева разлог поскупљења путарине

Планирано повећање путарина у Србији од следеће недеље смањиће број страних возила која ће у летњој сезони путовати кроз нашу земљу, али ће приход од путарина ипак порасти.

Основни разлог за поскупљење те накнаде је пад у квалитету одржавања наших друмова, што аутоматски узрокује веће трошкове, пише Данас. Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да ће цена путарина бити повећана за 12 одсто.

Примера ради, тако ће путарине од Београда до Суботице уместо 560 динара коштати 630 динара, од Београда до Ниша уместо досадашњих 800 коштаће 896 динара. Дакле, од првог дана следећег месеца путарина за аутомобиле ће по километру коштати 4,04 динара уместо 3,64 динара.

Горан Родић, потпредседник Грађевинске коморе Србије, каже за Данас да је неадекватно одржавање главни разлог за веће цене као и да ће повећање путарине бити један од фактора који ће деморалисати страна возила да прођу кроз Србију на путовању до својих летовалишта.

„Проблем је у томе што је Србија изгубила не само грађевинску оперативу већ и предузећа за одржавање путева широм земље. Доста инжењера и радника је напустило та предузећа и отишло да ради у иностранство тако да се квалитет одржавања путних праваца знатно умањио због акутног недостатка радне снаге. Наше путеве одржавају и страна предузећа, али њихове услуге су далеко скупље од домаћих тако да је то други разлог због кога су трошкови одржавања путева у Србији порасли“, каже Родић.

Он додаје да ће новоизграђени путеви у Србији допринети да се повећа наплата од путарине, али да ће ипак повећање цена узроковати да кроз Србију прође мање страних возила од бројке која се могла очекивати.

„Један део возача из иностранства ће због путарина али и због великог задржавања на граници да избегне пут кроз Србију већ ће путовати преко Румуније и Бугарске. Конкуренција када је реч о саобраћајницама је велика и то је фактор са којим се мора рачунати“, истиче Родић.

Иначе, у Србији је цена путарина последњи пут повећана 2017. године, а овога пута са планираним повећањем од 12 одсто предузеће „Путеви Србије“ моћи ће да рачуна на раст прихода од 1,9 милијарди динара. Прошле године на основу наплате путарина то предузеће је имало приход од 23,6 милијарди динара, а годину пре тога остварени приход био је 20,6 милијарди динара. У 2016. од наплаћених путарина Путеви Србије приходовали су непуних 16,9 милијарди динара.