Loše održavanje puteva razlog poskupljenja putarine

0
308

Planirano povećanje putarina u Srbiji od sledeće nedelje smanjiće broj stranih vozila koja će u letnjoj sezoni putovati kroz našu zemlju, ali će prihod od putarina ipak porasti.

Osnovni razlog za poskupljenje te naknade je pad u kvalitetu održavanja naših drumova, što automatski uzrokuje veće troškove, piše Danas. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će cena putarina biti povećana za 12 odsto.

Primera radi, tako će putarine od Beograda do Subotice umesto 560 dinara koštati 630 dinara, od Beograda do Niša umesto dosadašnjih 800 koštaće 896 dinara. Dakle, od prvog dana sledećeg meseca putarina za automobile će po kilometru koštati 4,04 dinara umesto 3,64 dinara.

Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, kaže za Danas da je neadekvatno održavanje glavni razlog za veće cene kao i da će povećanje putarine biti jedan od faktora koji će demoralisati strana vozila da prođu kroz Srbiju na putovanju do svojih letovališta.

„Problem je u tome što je Srbija izgubila ne samo građevinsku operativu već i preduzeća za održavanje puteva širom zemlje. Dosta inženjera i radnika je napustilo ta preduzeća i otišlo da radi u inostranstvo tako da se kvalitet održavanja putnih pravaca znatno umanjio zbog akutnog nedostatka radne snage. Naše puteve održavaju i strana preduzeća, ali njihove usluge su daleko skuplje od domaćih tako da je to drugi razlog zbog koga su troškovi održavanja puteva u Srbiji porasli“, kaže Rodić.

On dodaje da će novoizgrađeni putevi u Srbiji doprineti da se poveća naplata od putarine, ali da će ipak povećanje cena uzrokovati da kroz Srbiju prođe manje stranih vozila od brojke koja se mogla očekivati.

„Jedan deo vozača iz inostranstva će zbog putarina ali i zbog velikog zadržavanja na granici da izbegne put kroz Srbiju već će putovati preko Rumunije i Bugarske. Konkurencija kada je reč o saobraćajnicama je velika i to je faktor sa kojim se mora računati“, ističe Rodić.

Inače, u Srbiji je cena putarina poslednji put povećana 2017. godine, a ovoga puta sa planiranim povećanjem od 12 odsto preduzeće „Putevi Srbije“ moći će da računa na rast prihoda od 1,9 milijardi dinara. Prošle godine na osnovu naplate putarina to preduzeće je imalo prihod od 23,6 milijardi dinara, a godinu pre toga ostvareni prihod bio je 20,6 milijardi dinara. U 2016. od naplaćenih putarina Putevi Srbije prihodovali su nepunih 16,9 milijardi dinara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.