Ко је српски туриста у Црној Гори?

Туриста из Србије који летује у Црној Гори у просеку има 35 година, летује с породицом, на море долази аутомобилом, а смештај резервише телефоном, показало је истраживање „гуест сурвеy“ које је спровела Национална туристичка организација Црне Горе.

Како је агенцији Тањуг рекла Нина Вукчевић из те организације, грађани Србије у Црну Гору долазе углавном ради пасивног одмора и забаве, задржавају се у просеку осам до 10 дана и потроше за то време 437 евра, односно око 55 евра дневно.

Према њеним речима, најомиљеније дестинације гостима из Србије су Будва, Херцег Нови и Ада Бојана.

„Тренутно је у Црној Гори све више у експанзији излетнички туризам који није заобишао ни туристе из Србије. Туриста је превазишао одмор у виду десетодневног летовања на једној дестинације у једној малој држави каква је ЦГ. Туристи из Србије јако воле на један дан да оду на излет до националних паркова, да пробају крстарење Скадарским језером, рафтинг, винске, гастрономске И културне туре“, рекла је Вукчевићева.

Осим приватног смештаја, рекла је она, последње две сезоне све више туриста из Србије летује у хотелима са три плус или четири звездице који су приступачини по ценама и у којима ноћење са доручком може да буде и 45 евра по особи.

„Ове године ми смо на тржишту Србије наступили са кампањом ‘Добро, боље, домаће’ чији је циљ да им приближи нашу гастрономску понуду. Циљ тог пројекта је и да се у што више наших угоститељских објеката нађе домаћа храна, односно храна наших произвођача и дарови наше природе, а на радост наших пријатеља из Србије“, рекла је Нина Вукчевић.

Додаје да гости из Србије нису захтевни, али да им је битно да се осећају угодно и да имају висок ниво квалитетне услуге.

„Оно на шта се највише жале јесу бука и нечистоћа, али ми се трудимо да те проблеме сведемо на најмању могућу меру. На располагању им је цалл центар Монтенегро 080001300 који је бесплатан и чим добијемо жалбу од туриста из Србије, аутоматски је процесуирамо и прослеђујемо надлежним инспекцијама као што су комунална, туристичка инспекција, Морско добро“, рекла је Вукчевићева.

Иначе, током прва три месеца ове године Црну Гору је посетило 18.000 туриста из Србије, каже Вукчевић и додаје да је то 44 одсто више него у истом периоду прошле године.

„Они су остварили 114.000 ноћења, што је за око 10 одсто више него 2018. Године. Тренутно они учествују са 19,5 одсто у структури страних гостију. Претходне године Црну Гору је посетило 410.000 туриста из Србије који су остварили преко три милиона ноћења. У структури страних гостију, они учествују са петином, док у структури остварених ноћења учествују са четвртином, што говори о значају тог тржишта за туристички промет ЦГ“, рекла је Нина Вукчевић.

Она је додала да је тржиште Србије једно од најзначајнијих тржишта и истакла да су српски туристи веома лојални и да се стално враћају у ЦГ.