Domovi zdravlja ne smeju da vraćaju ljude s ubodom krpelja

0
287

Ministarstvo zdravlja uputilo je dopis svim domovima zdravlja, sa jasnim navodi koje sve mere treba da preduzmu u slučaju uboda krpelja, uz instrukcije da svako ko se obrati domu zdravlja mora biti primljen.

Takođe, građani se obaveštavaju da ujede krpelja mogu sanirati u najbližem domu zdravlja, a u slučaju određenih komplikacija nadležne su odgovarajuće ustanove tercijarnog nivoa – Klinika za infektivne i tropske bolesti, Klinika za dermatovenerologiju, prenosi Radio televizija Vojvodine.

Ukoliko građani koji su u dom zdravlja došli da im se ukloni krpelj ne dobiju adekvatnu pomoć mogu da prijave i zdravstvenu ustanovu i lekara na brojeve telefona Ministarstva: 011/361 65 96 i 064/88 11 375.

U dopisu je navedeno i da je neophodno obezbediti da prijemna služba radi i neradnim danima, vikendima i praznicima, s obzirom da je tada javlja više građana s ubodima krpelja.

Kako bi izbegli neprijatan ubod krpelja iz Ministarstva upozoravaju građane da izbegavaju boravak u visokoj travi na neuređenim površinama, da nose odeću s dugim nogavicama i dugim rukavima, kao i da redovno pregledaju kožu.

Ukoliko se krpelj ipak zakači potrebno ga je što pre izvaditi, a za pomoć se obratiti zdravstvenim radnicima u domovima zdravlja.

Na sajtu Ministarstva navedena su i uputstva za zdravstvene radnike – da se krpelj i područje oko njega ne premazuju alkoholom, etrom, uljima, sapunicom, već da to čine sterilnom pincetom i ravnomernim i laganim povlačenjem (nikako okretanje, zakretanje ili cimanje krpelja na bilo koju stranu, jer se tako povećava rizik da se otkinu ili ostanu u telu pacijenta delovi rilice ili glava krpelja).

Izvor: Radio televizija Vojvodine (RTV)
Fotografija: Ilustracija/freeimages.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.