Šta ukazuje da možda imate manjak ugljenih hidrata?

0
250

Složeni ugljeni hidrati potrebni su organizmu kako biste uneli dovoljno hranljivih materija i „goriva“ za eliminisanje umora. Zbog toga on žudi za njima kada dođe do poznatog, popodnevnog „pada energije“.

Iako je preporuka da ih treba izbegavati, potpuno eliminisanje ugljenih hidrata može da dovede do naglog pada raspoloženja i nivoa energije, naročito ako je fizička aktivnost deo svakodnevice. Dovoljan unos može da obezbedi energiju i održi hormonski balans, uz ravnotežu koju pružaju proteini i zdrave masti.

Stručnjaci preporučuju da u svakodnevnu ishranu treba uvrstiti zdrave izvore ugljenih hidrata, koji su bogati vlaknima i vitaminima. Ukoliko ih zbog različitih dijeta potpuno eliminišete, postoji nekoliko znakova koji pokazuju da organizam „vapi“ za njima.

Loše varenje

Kada eliminišete previše ugljenih hidrata, organizmu nedostaju važni izvori vlakana u ishrani. Tu spadaju sveže voće, mahunarke i žitarice sa celim zrnom. Vlakna su od suštinske važnosti za dobro varenje, kontrolisanje šećera u krvi i holesterola. Ako imate problema sa stomakom i varenjem, razmislite o povećanom unosu zdravih ugljenih hidrata bogatih vlaknima.

Hronični umor

Prema rečima dijetetičara iz mreže zdravstvenih ustanova u Orlandu, ako nemate dovoljno energije i snage, najverovatnije je potrebno da povećate unos ugljenih hidrata. To je glavni izvor energije vašeg organizma i oni se prvi troše. Njihovo eliminisanje može da dovede do letargije i iscrpljenosti.

Napadi gladi

Dobro balansiran obrok podrazumeva ugljene hidrate, proteine i zdrave izvore masti. Balansiran obrok pomaže da budete siti i zadovoljni, kao i da ne budete gladni između obroka. Zbog toga je najbolje pojesti užinu bogatu ugljenim hidratima i proteinima.

Izvor: Večernje novosti
Fotografija: Ilustracija/Pixabay.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.