Ako vas ovaj insekt ujede OVO MORATE OBAVEZNO DA URADITE

0
541
Foto: Profimedia

U toku leta se pojavi najveći broj insekata. Neki su bezopasni i dosadni, a neki mogu da budu jako opasni.

Nažalost skoro svake godine možemo da pročitamo u štampi i elektronskim medijima da je neko preminuo zbog ujeda stršljena. Sanela Kadrić iz Leskovca preminula je na licu mesta zbog uboda stršljena. Reakcija je bila veoma brza i fatalna. Ekipa Hitne pomoći Doma zdravlja Leskovac je u ovom slučaju bila bespomoćna. Zato, uvek budite na oprezu kada su ovi insekti u pitanju.

– Ujed stršljena je posebno opasan jer ovaj insekt ima izuzetno tvrdu žaoku čiji ubod može da dovede do opasne reakcije – kaže za „Ženu“ Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse.

Dr Dimitrijević naglašava da razlog za strah imaju samo ljudi koju su alergični.

– Jaka alergijska reakcija sa smrtnim ishodom se dešava izuzetno retko, ali ubod i lokalno može da napravi veliki otok, crvenilo i neprijatnosti a u zavisnosti od mesta uboda to može da se proširi i na limfne sudove i napravi problem – objašnjava nam dr Dimitrijević.

Foto: Profimedia

A ŠTA PREDUZETI U TIM SLUČAJEVIMA?

– U prvom trenutku najvažnije je staviti hladnu oblogu na mesto uboda i malo sačekati. Reakcija na ubod dešava se odmah ali se razvija nekoliko sati. Ako primetite da se bol ne smiruje već raste, neizostavno treba otići do lekara – kaže dr Nevenka i dodaje da nije loše uz sebe imati i posebnu kremu za alergije koju pravi Apotekarska ustanova. Postoji, kaže nam dr Dimitrijević niz dodatnih krema i masti koje mogu da pomognu u ovakvim situacijama ali, naglašava ona, nikako ih ne treba mazati i koristiti bez prethodne konsultacije sa lekarom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.