Ако вас овај инсект уједе ОВО МОРАТЕ ОБАВЕЗНО ДА УРАДИТЕ

Foto: Profimedia

У току лета се појави највећи број инсеката. Неки су безопасни и досадни, а неки могу да буду јако опасни.

Нажалост скоро сваке године можемо да прочитамо у штампи и електронским медијима да је неко преминуо због уједа стршљена. Санела Кадрић из Лесковца преминула је на лицу места због убода стршљена. Реакција је била веома брза и фатална. Екипа Хитне помоћи Дома здравља Лесковац је у овом случају била беспомоћна. Зато, увек будите на опрезу када су ови инсекти у питању.

– Ујед стршљена је посебно опасан јер овај инсект има изузетно тврду жаоку чији убод може да доведе до опасне реакције – каже за „Жену“ Невенка Димитријевић, лекар опште праксе.

Др Димитријевић наглашава да разлог за страх имају само људи коју су алергични.

– Јака алергијска реакција са смртним исходом се дешава изузетно ретко, али убод и локално може да направи велики оток, црвенило и непријатности а у зависности од места убода то може да се прошири и на лимфне судове и направи проблем – објашњава нам др Димитријевић.

Фото: Профимедиа

А ШТА ПРЕДУЗЕТИ У ТИМ СЛУЧАЈЕВИМА?

– У првом тренутку најважније је ставити хладну облогу на место убода и мало сачекати. Реакција на убод дешава се одмах али се развија неколико сати. Ако приметите да се бол не смирује већ расте, неизоставно треба отићи до лекара – каже др Невенка и додаје да није лоше уз себе имати и посебну крему за алергије коју прави Апотекарска установа. Постоји, каже нам др Димитријевић низ додатних крема и масти које могу да помогну у оваквим ситуацијама али, наглашава она, никако их не треба мазати и користити без претходне консултације са лекаром.