Ako se dobro pokažu, državni službenici mogu da napreduju za čak dva platna razreda

152

Ukoliko se dobro pokažu na poslu i prevaziđu očekivanja nadređenih, državni službenici mogu da dobiju povećanje plate i do 8.000 dinara, predviđeno je novim sistemom nagrađivanja.

Vrednovanje rada državnih službenika počinje 1. januara naredne godine i trajaće do kraja 2020. godine, predviđeno je izmenama Zakona o platama državnih službenika i nameštenika koje je Vlada usvojila prošle nedelje, a o kojima Skupština Srbije treba da raspravlja, piše Blic.

Nakon toga, u 2021. rukovodioci će doneti pisanu ocenu za svakog zaposlenog, a oni koji se dobro pokažu mogu da računaju na automatsko povećanje zarade. Po osnovu nagrađivanja, njihove plate tako bi mogle da budu uvećane za nekoliko hiljada dinara do 8.000 mesečno koliko bi, recimo, dobio viši savetnik, odnosno rukovodilac odeljenja za kadrove, pravne poslove, finansije ili komunikacije.

Kako je precizirano, državni službenik koji dve godine uzastopno dobije ocenu „naročito se ističe“, što znači da je prevazišao očekivanja, može da napreduje za dva platna razreda.

Za jedan platni razred napreduje državni službenik kome je dve godine uzastopno, bez obzira na redosled, određena ocena „ističe se“ ili ocene „naročito se ističe“ i „ističe se“.

Za jedan platni razred napreduje državni službenik kome je tri godine uzastopno određena ocena „dobar“ ili ocene „ističe se“ i „dobar“.

Praktično, ako se pokaže dobro na poslu, pravnik ili ekonomista u zvanju mlađeg savetnika mogli bi da napreduju po dva razreda i dobiju povećanje po 4.000 dinara. Pomoćnik direktora odeljenja za kadrove ili finansije mogao bi u takvim okolnostima da dobije povišicu od 6.500 dinara, a njegov nadređeni 1.500 dinara više.

Državni službenik može da napreduje i premeštajem na više izvršilačko radno mesto u istom ili drugom državnom organu. Uslov je najmanje dva puta uzastopno određena ocena „naročito se ističe“ ili četiri puta uzastopno „ističe se“, kao i da postoji slobodno radno mesto i da državni službenik ispunjava uslove za rad na njemu.

Dosadašnji sistem podrazumevao je ocenjivanje od jedan do pet i dešavalo se da svi službenici imaju petice.

Od 2007. od kada je uveden sistem, gotovo 90 odsto srpskih činovnika moglo se pohvaliti da ima najviše ocene. U Evropi istovremeno to je moglo samo njih 15 odsto.

Ko su državni službenici?

Državni službenik je osoba koja radi u organima državne uprave, sudovima, javnim tužilaštvima, Republičkom javnom pravobranilaštvu, Skupštini, u organima koje bira Skupština, te u službama predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda… Državni službenici nisu narodni poslanici, predsednik, sudije Ustavnog suda, članovi Vlade, sudije, javni tužioci, zamenici javnih tužilaca i druga lica koja na funkciju bira Skupština ili postavlja Vlada.

Autor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.