У Војводини сваке године 1.600 људи оболи од рака плућа

Foto: Pokrajinska vlada

У Војводини годишње 1.600 људи оболи од карцинома плућа, а код мушкараца је број новодијагностикованих болесника са карциномом бронха на првом месту међу свим малигним обољењима, поручују у покрајинском секретаријату за здравство.

Због тога, додају у овом ресору, Покрајинска влада чини све напоре да омогући здравственим установама најсавременије дијагностичке и терапеутске процедуре којима се ова опака болест лечи.

Овог викенда је Институт за плућне болести Војводине домаћин 17. Европског конгреса о карциному бронха. Како је истакао покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић, борба против ове болести један од приоритета здравственог система Војводине. Покрајинска влада је, како је рекао секретар Гојковић, у претходне две године уложила значајна средства у инфраструктурну обнову болница које лече плућну патологију, у набавку савремене дијагностичке и терапијске опреме, као и у савремене лекове.

Подсећајући да је медицина 21. века медицина технологије, Гојковић је нагласио да лекари никад не смеју да забораве оно што је велики учитељ медицине и највећи лекар Хипократ говорио – да је пацијент центар свега.

„Уколико немамо правилан и добар однос с пацијентима, не учествујемо у њиховом лечењу и немамо емпатију према њиховој болести, без обзира на сву технологију и скупе лекове, крајњи резултат неће бити задовољавајући“, изјавио је Гојковић.

Централно европска конференција о карционому бронха први пут се одржава у земљи која није чланица европске уније. Стручњаци из света и земље теме скупа усмериће на методе раног откривања карцинома плућа, дијагностичке процедуре и класификацију, молекуларна тестирања, на фармаколошки, хируршки, радиотерапијски и палијативни приступ у лечењу ове болести, а размениће искуства и најновија сазнања о овој теми.

Аутор: 021.рс