Zatvoreni objekti za preradu hrane u Futogu i Novom Sadu zbog loše higijene

170

Veterinarska inspekcija privremeno je zabranila preradu hrane privrednim subjektima „Madeko 2013 DOO“ iz Futoga i „DOO Frigo Pejić“ iz Novog Sada, jer nisu ispunjavali uslove za higijenu hrane, saopštila je danas Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Kako je precizirano, kod tih kompanije, koji imaju odobrenje za preradu mesa, utvrđeno je da u objektima nisu ispunjeni opšti uslovi higijene hrane (prostorije, oprema, higijena), kao i posebni uslovi za higijenu hrane koji se odnose na primenu sistema samokontrole.

U jednom objektu, zatečena je hrana koja nije deklarisana, te nije bilo moguće utvrditi sledljivost u ukupnoj količini od 716 kilograma, zbog čega je proglašena nebezbednom za ishranu ljudi i poslata na neškodljivo uklanjanje u prisustvu veterinarskih inspektora.

U drugom objektu, hrana u ukupnoj količini većoj od 1.406 kilograma, nije skladištena na propisanoj temperaturi, što je dovelo u sumnju bezbednost te hrane, te je sprovedeno službeno uzorkovanje i hrana je stavljena van prometa do dobijanja rezultata ispitivanja.

Za obe firme izrečena je mera zabrane upotrebe prostorija i opreme, odnosno proizvodnje, do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.