VUJASINOVIĆ: IZGRADNjA KAPELE U NEŠTINU PRIORITET

Blizu 800 stanovnika živelo je u Neštinu po poslednjem popisu. Neštin je jedno od dva sela bačkopalanačke opštine koja geografski pripadaju Sremu, a administartivno bačkopalanačkoj opštini. Na mestu predsedika Saveta Mesne zajednice Neštin, Siniša Vujasinović se nalazi nešto duže od dve godine. Kao i ostali Saveti na području bačkopalanačke opštine i neštinski je krajemm minule godine, napravio plan radova koje bi kod njih trebalo obaviti tokom ove godine.

– Na listi poslova koje smo predvideli da ih treba uraditi, među prvima je izgradnja kapele na mesnom groblju. Neštin je uz Vizić, jedino mesto u opštini Bačka Palanka koje nema izgrađenu kapelu. Nemanje kapele je bez sumnje problem, koji bi trebao biti rešen što pre. Pored kapele koja je zaista neophodna, u Neštinu je prisutan i problem deponije smeća. Nadamo se da će ova dva problema biti rešena u skorije vreme, pa koristim i ovu priliku da uputim apel nadležnima da počnu da ih rešavaju – kaže Siniša Vujasonović, predsednik Saveta MZ Neštin.

Neštinci koji su već navikli na odlazak u sedište opštine – Bačku Palanku uz pregled pasoša, vozila i svega ostalog, na to se i ne žale. Žale se jedino na to što svoje poljoprivredne proizvode, baš zbog pomenutog prelaska granice, nisu u mogućnosti da prodaju i plasiraju u Bačkoj Palanci.

– Upravo zbog problema prenošenja robe preko granice, najveći broj onih koji proizvode ratarske, voćarske i druge poljoprivredne proizvode pronuđeni su na neki način da ih predaju u dve poljoiprivredne zadruge koje rade u Neštinu – ZZ „Srem“ i ZZ „Nektar – agrar“. U našem selu je razvijeno voćarstvo i vinogradarstvo, a pored gajenja vinove loze i proizvodnje vina po čemu su Neštinci nadaleko poznati, svakako da vredi spomenuti i proizvodnju breskve, jabuka i krušaka. U oblasti voćarstva prisutan je problem angažovanja sezonske radne snage iz samog mesta. Ovaj problem nije prisutan samo ovde kod nas. Upravo zbog toga prinuđeni smo da „uvozimo“ radnike iz Bačke Palanke, pa čak i Novog Sada u periodu povećanog obima posla u voćarstvu, pre svega– naglašava Vujasinović.

Od kada je „Komunalprojekt“ preuzeo obavljanje poslova iz nošenja smeča, sahrana i drugo, Neštinci za razliku od žitelja nekih drugih sela u bačkopalanačkoj opštuni nemaju razloga za nezadovoljstvo.

– Svake druge srede bačkpopalanački „Komunalprojekt“, obavlja poslove odnosšenja smeća, tako da sa te strane građani Neština nemaju primedbi. Kada je u pitanju voda za piće ona se redovno kontroliše, a njen kvalitet je dobar. Problema u snabdevanju sa vodom za piće nemamo. Slična ili gotovo ista je situacija i kada su u pitanju struja i gas, gde za sada nema krupnijih problema. Ulice su presvučene asvaltom koji je u solidnom stanju. Zdravstvena ambulanta kao i vetreinar rade svakodnevno, a apoteka radi jedan dan u nedelji – napominje Vujasinović.

U Neštinu je aktivno Lovačko udruženje „Fruškogorski jelen“ koje okuplja oko 80 članova iz ovog mesta, kao i susednog Vizića. Od divljači na lovnom terenu ovog udruženja, zastupljeni su divlja svinja, jelen, srndać i fazan.

Mada je mladih u ovom, kao uostalom i drugim selima nažalost sve manje, odgovorni su se potrudili da se u zgradi mesne zajednice održavaju probe zaljubljenika u folklor. Neštince narodnim igrama uči koreograf iz Bačke Palanke, koji inače radi u bačkopalanačkom „Abraševiću“.

DVA PREDŠKOLCA, 28 ĐAKA

U zgradu Osnovne škole “Vuk Karadžić“ iz Bačke Palanke, odeljenje Neštin, koja se nalazi u Crkvenoškolskoj ulici, tokom tek završene školske godine išlo je tridesetoro dece. Dvoje od njih, trideset su predškolci, što znači da će od naredne jeseni iz Neština u prvi razred poći tek dva đaka.

PIŠE: Mile Đ.Kremenović

Pratite BPINFO.RS na FEJSBUKU:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Autor: BPinfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.