Лоше навике возача: брза вожња, недисциплина и вређање

Ново истраживање бацило је светло на разне лоше навике возача у 11 европских земаља па тако испада да Немци и Швеђани пребрзо возе, док су Грци за воланом недисциплиновани и нагли, пише АФП.

Истраживање концесионара Фондатион Винци Аутороутес показује да је 89 одсто испитаних европских возача признало да вози брже од прописаног ограничења, а најбржи за воланом су се показали Немци и Швеђани – њих чак 93 одсто признаје да често не поштују правила о максимално дозвољеној брзини.

Такође у Шведској, чак 78 одсто возача признало је да не држи безбедносни размак између аутомобила. Најнедисциплинованији су Грци, јер њих 49 одсто признаје да често возе без везивања појаса, а 28 одсто седа за волан с вишком алкохола у крви.

Возачи су често и врло непристојни те њих 71 одсто признаје да су вређали остале возаче, а 29 одсто Пољака не устручава се да изађе из аутомобила како би се свађали. Према искуствима возача осталих земаља, њихови колеге из медитеранских земаља попут Грчке, Шпаније, Италије и Француске су „најбезобзирнији“.

Између осталог, чак 63 одсто Француза не даје жмигавац. Шпанци слове за најживчаније и њих 66 одсто труби возачима који их нервирају. С доласком лета и годишњих одмора, Европљани имају велике шансе за судар јер често током вожње буље у мобилне телефоне и ГПС.

Њих 41 одсто намешта ГПС током вожње, 30 одсто телефонира не користећи „хандс-фрее“ опрему, а 24 одсто их пише или чита поруке и е-маилове. У истраживању које је спроведено почетком године учествовало је 11.039 особа.

Извор: Хина / Фото: Илустрација