Витамин који чува главу и тело

Витамнин Б12 важан је за функционисање нервног система, производњу црвених крвних зрнаца. Може да утиче на ментално здравље, на проблеме са памћењем, а у неким случајевима и на депресију. 

Често га занемарујемо, а чува нам главу и тело – витамин Б12 веома је важан у свакодневној исхрани. Налази се махом у животињским производима, због чега су на удару вегетаријанци и, посебно, вегани.

Важан је за функционисање нервног система, производњу црвених крвних зрнаца. Може да утиче на ментално здравље, на проблеме са памћењем, а у неким случајевима и на депресију. Недовољна количина овог витамина доводи до недостатка енергије, екстремног осећаја умора, мишићне слабости. Недавна студија је показала да људи са смањеним нивоом витамина Б12 имају мању густину костију, што повећава ризик од остеопорозе. У озбиљним случајевима његов дефицит може угрозити трудноћу и изазвати кардиоваскуларне проблеме. Што више времена прође без третирања, већа је шанса да дође до трајног оштећења, преносе „Вечерње новости“. 

Налази се у животињским производима као што су месо, млеко, јаја, сир, што представља проблем за вегетаријанце и посебно вегане. Зато треба пажљиво читати декларације јер га произвођачи често додају у храну омиљену међу веганима, попут пиринчаног млека или млека од орашастих плодова.

Извор: Вечерње новости / Фотографија: илустрација/пиxабаy