Upravljanje otpadom po EU standardima do 2020.

0
192

Grad Novi Sad i 16 lokalnih samouprava moći će da računaju na podršku projekta Nemačke razvojne saradnje (GIZ) „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)”. Sporazumi o saradnji su potpisani 7. juna, a reč je o podršci koju će opštine dobiti u procesu uspostavljanja održivih sistema upravljanja otpadom u skladu s najboljim evropskim praksama.

Do kraja 2020. godine, u izabranim regionima (Novi Sad, Lapovo i Kruševac) GIZ će pružati tehničku i stručnu pomoć lokalnim samoupravama u unapređenju sistema upravljanja otpadom u cilju ublažavanja klimatskih promena, i to primenom cirkularne ekonomije. U realizaciji aktivnosti učestvovaće 17 lokalnih samouprava: Novi Sad, Bački Petrovac, Bačka Palanka, Vrbas, Beočin, Temerin, Srbobran, Žabalj, Lapovo, Batočina, Rača, Despotovac, Kruševac, Aleksandrovac, Brus, Varvarin i Ćićevac.

Imajući u vidu trenutne izazove koji su pred lokalnim samoupravama u oblasti upravljanja otpadom, u naredne tri godine, projekat će obuhvatiti sledeće aktivnosti: pripremu/reviziju regionalnih planova upravljanja otpadom u odabranim regionima, izgradnju postrojenja za tretman biorazgradivog otpada, kao i unapređenje pristupa cirkularnoj ekonomiji u oblasti upravljanja otpadom, uzimajući u obzir smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte.

Poseban fokus biće stavljen na formalizaciju rada neformalnih sakupljača otpada, njihovom uključivanju u sistem i uspostavljanju savremene prakse upravljanja otpadom, sa ciljem da se do kraja 2020. godine otvori određen broj dodatnih radnih mesta za socijalno ugrožene grupe.

Za Grad Novi Sad i opštine Južnobačkog regiona za upravljanje otpadom – Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Srbobran, Temerin, Vrbas i Žabalj, u Andrevlju, 11. i 12. juna 2018. godine održana je prva dvodnevna radionica planiranja aktivnosti. Cilj radionice bio je upoznavanje opštinskih projektnih timova sa planiranim aktivnostima, kao i priprema akcionih planova za naredni period.

Tokom rada diskutovano je o temama koje će biti pokrivene Projektom, a to su institucionalni razvoj sistema upravljanja čvrstim otpadom, primena principa cirkularne ekonomije na lokalnom nivou uvođenjem sistema primarne separacije i smanjenja biodegradabilnog otpada, uključivanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina u sistem upravljanja otpadom i učešće građana u relevantnim procesima za primenu cirkularne ekonomije i upravljanje čvrstim otpadom.

Pratite BPINFO.RS na FEJSBUKU:
https://www.facebook.com/backapalankainfo

Izvor: Dnevnik / Foto: Dnevnik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.