Šta sve stanovnici plaćaju političarima

139

Život u državnim stanovima i vilama, službeni automobili, novac za jelo i piće, plaćena službena putovanja i telefonski računi, deo su pogodnosti na koje, uz fotelju, funkcioneri mogu da računaju.

Tome još treba dodati i mogućnost da imaju po nekoliko plaćenih funkcija, pri državnim i opštinskim institucijama i firmama. Nekima od njih građani plaćaju i putovanje od kuće do posla, a u nekim slučajevima i putovanja za članove njihovih porodica.
Službena putovanja
Primera je mnogo, a neki se izdvajau po svojoj bahatosti, piše Blic. Tako je, recimo, aktuelni predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, pre izvesnog vremena na put u Italiju, koji je organizovalo komunalno preduzeće „Eko Grocka“, poveo i dva člana svoje porodice – suprugu i ćerku.
Za ovu „mini delegaciju“, u kojoj je pored porodice Simonović bilo još četvoro ljudi, samo na ime avionskih karata iz izdvojeno je 247.900 dinara. Da Simović voli da putuje svedoči i podatak da je na službena putovanja, dok je bio direktor “Železnica Srbije (2012-2014) potrošio 160.000 evra.
Međutim, u Srbiji nije ništa novo da funkcioneri putuju „službeno“ sa članovima porodice. To je ličnim primerom potvrdio nedavno predsednik Skupštine opštine Arilje, koji je otputovao na matursku ekskurziju sa tek venčanom suprugom i to umesto đaka generacije. On je tvrdio da je putovanje platio iz svog džepa, a direktor gimnazije iz ovog mesta da će platiti.
Svojevremeno se pisalo i da su čelnici Leskovca, od kojih je većina i danas u vlasti, potrošili na službena putovanja i reprezentaciju više od 200.000 evra za godinu dana.
Sve za „preduzeće“
Upravo su troškovi reprezentacije takođe jedna od pogodnosti koju uživaju pojedini i državni, ali i lokalni funkcioneri. Oni podrazumevaju novac koji im je, najčešće, na raspolaganju za „iće i piće“. Tako, recimo, opština Sremski Karlovci, na čijem je čelu Nenad Milenković, na hranu i piće u restoranima za godinu dana potroši oko 1,5 miliona dinara iz budžeta. Zanimljivo je da je to više nego što troši susedni Novi Sad, koji je čak 40 puta veći grad.
Da političari vole lepo da pojedu, svedoči i jedna od nabavki koja je raspisana za ovu godinu, u okviru koje se za potrebe državnih organa nabavlja, između ostalog, bademovo i sojino mleko, kao i italijanski sirevi gorgonzola, pekorino, dimljeni kačkavalj, kozji sirevi… Sve to biće na raspolaganju zaposlenima u državnoj upravi, vladi, ministarstvima, skupštini…
Takođe, ne treba smetnuti ni sa uma da mnogi od njih, fina i sveža jela mogu da pojedu po veoma pristupačnim cenama u nekom od restorana namenjenih upravo njima.
Nije nepoznanica da skoro svi funkcioneri imaju na raspolaganju i određeni iznos da im „pokrije“ korišćenje mobilnih telefona, samo što ih neki koriste po propisima, i plaćaju ono što potroše preko limita, dok drugi ni o tome ne vode računa, a ceh ponovo plate građani.
Plaćamo vile i stanove
Građani će i ubuduće plaćati život na Dedinju u vili u Užičkoj 23 bivšem predsedniku SrbijeTomislavu Nikoliću, kome je Vlada Srbije odobrila njeno korišćenje, iako on više nije na funkciji predsednika i u glavnom gradu poseduje stan.
Građani plaćaju i stan u prestonici predsednici Skupštine Maji Gojković i to 35.000 dinara mesečno. S obzirom na to da je iz Novog Sada, ona na to po zakonu ima pravo. Jedan od razloga zašto se narodni poslanici pre odlučuju za iznajmljivanje stana nego putovanje jeste to što žive daleko od Beograda, a obaveze koje imaju zahtevaju njihovo skoro skvakodnevno prisustvo u prestonici. Oni imaju mogućnost i da naplate putne troškove, ukoliko nemaju nekretninu u Beogradu. Više o ovoj temi čitajte OVDE.
Autor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.