Шта све становници плаћају политичарима

Живот у државним становима и вилама, службени аутомобили, новац за јело и пиће, плаћена службена путовања и телефонски рачуни, део су погодности на које, уз фотељу, функционери могу да рачунају.

Томе још треба додати и могућност да имају по неколико плаћених функција, при државним и општинским институцијама и фирмама. Некима од њих грађани плаћају и путовање од куће до посла, а у неким случајевима и путовања за чланове њихових породица.
Службена путовања
Примера је много, а неки се издвајау по својој бахатости, пише Блиц. Тако је, рецимо, актуелни председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, пре извесног времена на пут у Италију, који је организовало комунално предузеће „Еко Гроцка“, повео и два члана своје породице – супругу и ћерку.
За ову „мини делегацију“, у којој је поред породице Симоновић било још четворо људи, само на име авионских карата из издвојено је 247.900 динара. Да Симовић воли да путује сведочи и податак да је на службена путовања, док је био директор “Железница Србије (2012-2014) потрошио 160.000 евра.
Међутим, у Србији није ништа ново да функционери путују „службено“ са члановима породице. То је личним примером потврдио недавно председник Скупштине општине Ариље, који је отпутовао на матурску екскурзију са тек венчаном супругом и то уместо ђака генерације. Он је тврдио да је путовање платио из свог џепа, а директор гимназије из овог места да ће платити.
Својевремено се писало и да су челници Лесковца, од којих је већина и данас у власти, потрошили на службена путовања и репрезентацију више од 200.000 евра за годину дана.
Све за „предузеће“
Управо су трошкови репрезентације такође једна од погодности коју уживају поједини и државни, али и локални функционери. Они подразумевају новац који им је, најчешће, на располагању за „иће и пиће“. Тако, рецимо, општина Сремски Карловци, на чијем је челу Ненад Миленковић, на храну и пиће у ресторанима за годину дана потроши око 1,5 милиона динара из буџета. Занимљиво је да је то више него што троши суседни Нови Сад, који је чак 40 пута већи град.
Да политичари воле лепо да поједу, сведочи и једна од набавки која је расписана за ову годину, у оквиру које се за потребе државних органа набавља, између осталог, бадемово и сојино млеко, као и италијански сиреви горгонзола, пекорино, димљени качкаваљ, козји сиреви… Све то биће на располагању запосленима у државној управи, влади, министарствима, скупштини…
Такође, не треба сметнути ни са ума да многи од њих, фина и свежа јела могу да поједу по веома приступачним ценама у неком од ресторана намењених управо њима.
Није непознаница да скоро сви функционери имају на располагању и одређени износ да им „покрије“ коришћење мобилних телефона, само што их неки користе по прописима, и плаћају оно што потроше преко лимита, док други ни о томе не воде рачуна, а цех поново плате грађани.
Плаћамо виле и станове
Грађани ће и убудуће плаћати живот на Дедињу у вили у Ужичкој 23 бившем председнику СрбијеТомиславу Николићу, коме је Влада Србије одобрила њено коришћење, иако он више није на функцији председника и у главном граду поседује стан.
Грађани плаћају и стан у престоници председници Скупштине Маји Гојковић и то 35.000 динара месечно. С обзиром на то да је из Новог Сада, она на то по закону има право. Један од разлога зашто се народни посланици пре одлучују за изнајмљивање стана него путовање јесте то што живе далеко од Београда, а обавезе које имају захтевају њихово скоро сквакодневно присуство у престоници. Они имају могућност и да наплате путне трошкове, уколико немају некретнину у Београду. Више о овој теми читајте ОВДЕ.
Аутор: Блиц