Svaka treća osoba pati od manjka sna

Foto: Pixabay

Nedovoljno san pogađa najmanje jednu od tri odrasle osobe širom sveta, a uzrok je i ekonomskih gubitaka, pokazala je jedna studija.

Rezultati studije objavljeni u časopisu “Sleep”, koji objavljuje Univerzitet u Oksfordu, pokazuju da se sve više odraslih žali na nedovoljne količine sna, a kojih je u prethodnim studijama u zapadnim zemljama bilo između 20 i 30 odsto.

Između 33 i 45 odsto odraslih Australijanaca žali se na nedovoljne količine sna. Slede Amerikanci sa 35 odsto i Kanađani 30 odsto.

Procenat ljudi koji ne dobijaju dovoljne količine sna u Velikoj Britaniji je 37 odsto, u Singapuru 28, a u Francuskoj 26.

Nedovoljne količine sna mogu uzrokovati i ekonomske posledice, navedeno je u studiji, a naučnici su analizirali ankete i baze podataka.

U istraživanju se navodi da je nedostatak sna povezan s problemima koncentracije, zbunjenošću, nervozom, procesuiranjem pogrešne informacije, padom motivacije, problemima u komuniciranju, ali i povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara, povišenog krvnog pritiska, gojaznosti, dijabetesa i depresije.

Izvor: Anadolija

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.