Студија: Они који хрчу брже старе

Foto: Pixabay

Осим неугодне буке, хркање би могло бити кривац за убрзано старење хркача, показује студија америчких научника.

Студија објављена у часопису „Слееп“ показује да поремећај дисања при спавању, као што је апнеја, може убрзати старење.

Свој рад аутори студије представљају 11. јуна на 33. годишњем скупу Савеза професионалних друштава за спавање у Сан Антонију.

Хркање је један од уобичајених показатеља здравствених тегоба, преноси портал МСН. Додаје да према неким проценама у САД готово 30 милиона одраслих особа болује од опструктивног апнејичког синдрома.

Студија је показала да поремећај дисања у сну може ‘остарати’ тело хркача за 215 дана.

„Биолошка старост људи не мора одговарати њиховој хронолошкој доби“, каже Ксијао Ли, ауторка студије и научница у Школи за јавно здравље у Бостону. „Наши подаци пружају биолошке доказе о настанку негативних физиолошких и здравствених ефеката ако се поремећај дисања при спавању не лечи.“

За потребе студије научници су анализирали здравствено стање 622 одрасле особе, њихово спавање и метилацију ДНК. Резултати су показали да су жене склоније бржем биолошком старењу од мушкараца ако пате од поремећаја дисања при спавању. Међутим, аутори студије напомињу да су у том смислу потребна додатна студија.

„Често се сматра да су жене мање изложене здравственим тегобама повезанима с хркањем, но наша студија дала је другачије резултате“, каже Ли.

Сугеришу да је потребно провести још једно истраживање којим би се утврдило може ли лечење поремећаја дисања при спавању смањити епигенетско убрзано старење.

До данас поремећаји дисања при спавању уобичајено се не дијагностификују нити се лече. Али, ако наука утврди на који начин поремећај дисања током спавања утиче на старење моћи ће да се фокусира на откриће интервенција које би могле помоћи да се продужи живот.