Studija: Oni koji hrču brže stare

0
290

Osim neugodne buke, hrkanje bi moglo biti krivac za ubrzano starenje hrkača, pokazuje studija američkih naučnika.

Studija objavljena u časopisu „Sleep“ pokazuje da poremećaj disanja pri spavanju, kao što je apneja, može ubrzati starenje.

Svoj rad autori studije predstavljaju 11. juna na 33. godišnjem skupu Saveza profesionalnih društava za spavanje u San Antoniju.

Hrkanje je jedan od uobičajenih pokazatelja zdravstvenih tegoba, prenosi portal MSN. Dodaje da prema nekim procenama u SAD gotovo 30 miliona odraslih osoba boluje od opstruktivnog apnejičkog sindroma.

Studija je pokazala da poremećaj disanja u snu može ‘ostarati’ telo hrkača za 215 dana.

„Biološka starost ljudi ne mora odgovarati njihovoj hronološkoj dobi“, kaže Ksijao Li, autorka studije i naučnica u Školi za javno zdravlje u Bostonu. „Naši podaci pružaju biološke dokaze o nastanku negativnih fizioloških i zdravstvenih efekata ako se poremećaj disanja pri spavanju ne leči.“

Za potrebe studije naučnici su analizirali zdravstveno stanje 622 odrasle osobe, njihovo spavanje i metilaciju DNK. Rezultati su pokazali da su žene sklonije bržem biološkom starenju od muškaraca ako pate od poremećaja disanja pri spavanju. Međutim, autori studije napominju da su u tom smislu potrebna dodatna studija.

„Često se smatra da su žene manje izložene zdravstvenim tegobama povezanima s hrkanjem, no naša studija dala je drugačije rezultate“, kaže Li.

Sugerišu da je potrebno provesti još jedno istraživanje kojim bi se utvrdilo može li lečenje poremećaja disanja pri spavanju smanjiti epigenetsko ubrzano starenje.

Do danas poremećaji disanja pri spavanju uobičajeno se ne dijagnostifikuju niti se leče. Ali, ako nauka utvrdi na koji način poremećaj disanja tokom spavanja utiče na starenje moći će da se fokusira na otkriće intervencija koje bi mogle pomoći da se produži život.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.