Ово су људи који не желе да имају децу због климатских промена

Foto: Ilustracija

На планирање породице, уз остале факторе, код појединих људи утичу и глобалне климатске промене. Групе попут британског БиртхСтрикеа окупљају људе који сматрају да због тренутне ситуације није етички имати децу јер их у будућности не чека добар живот, јавља ЦНН.

Блит Пепин је 33-годишњи британски музичар који сматра да није поштено имати децу у условима глобалних климатских промена. Он је оснивач групе БиртхСтрике која окупља његове истомишљенике.

Група БритисхСтрике има више од 330 људи, а 80 одсто чланова чине жене. Чланови БиртхСтрикеа су одлучили да не желе да имају децу јер научна предвиђања најављују велике климатске промене које ће довести до суша, несташица хране за милионе људи и изумирања бројних животињских и биљних врста. Једна од чланица БиртхСтрикеа Лори Деј сматра да климатске промене имају домино-ефекат, односно да један лош догађај има за последицу низ других.

БиртхСтрике није једини

Друга слична група, Цонцеивабле Футуре, окупља америчке жене, а основана је 2015. године. Њен циљ је подизање свести о климатским променама и њиховом утицају на децу. За разлику од БиртхСтрикеа, чланови ове организације се не противе имању деце. Тако се једна од суоснивачица Џозефин Ферорели пита: „Какву ће штету мом детету нанети топлији и болнији свет? Нико нема одговоре на то.“

Етичким питањем имања деце у контексту климатских промена бави се и америчка демократска посланица Александрија Окасио-Кортез која каже: „Постоји научни консензус да ће животи деце бити врло тешки…да ли је у реду имати децу упркос томе?“

Чланови споменутих група забринути су због загађења повезаног са повећаним бројем људи на Земљи. УН процењује да ће на нашој планети бити око осам и по милијарди људи до 2030. и очекује се повећање тог броја на 11 милијарди до краја века. Светска банка процењује да просечна особа годишње испусти пет тона угљен диоксида, што значи да ће се знатно повећати емисија ЦО2 до краја века.

Шта кажу студије о оправданости или неоправданости имања деце?

Студија из 2014. закључила је да смањење људске популације неће брзо решити проблем загађења животне средине и да се треба фокусирати на смањење продукције ЦО2 и то тако да индивидуалне акције буду замењене заједничким деловањем. Групације забринуте око климатских промена се слажу да људи који одлуче да подижу децу у свету захваћеном снажним променама треба да искористе своју енергију за одгој будућих активиста и бунтовника који ће се залагати за бољи свет, каква је на пример шведска тинејџерка Грета Тунберг.