Šta nam govore otečene ruke? Kad je bezazleno, a kad ne?

Ako vam često otiču prsti bilo zbog vrućine, povećanog unosa soli ili iz nekog trećeg razloga to vam verovatno smeta. Postoji više mogućih uzroka, neki od njih su bezazleni, a neki mogu upućivati i na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Međutim, neki slučajevi nateklih prstiju mogu da budu znak upozorenja, posebno ako osećate i bol.

Napolju je vruće

Ako primetite natečenost samo u rukama i prstima, a ne i nogama i uz to bol ili slab stisak, to bi mogao da bude znak da nije samo zbog toplote i da je vreme za posetu lekaru.

Koristite natrijum

Puno čipsa i čokolade ili bilo koje pržene hrane može biti uzrok natečenih prstiju. Blaga natečenost koju donosi slana hrana nestaje najčešće za dan. Ako smanjite unos soli, a natečenost ostaje, posavetujte se sa svojim lekarom.

Zglobovi se pogoršavaju

Ako su sami zglobovi na prstima uvećani, osteoartritis može biti kriv, pogotovo ako su prsti ujutro natečeni. Ovaj oblik artritisa vezan je za trošenje tkiva na zglobovima. Osteoartritis često, ali ne uvek, prati boli i krutost. Mnogi drugi oblici artritisa takođe mogu da rezultiraju zadebljalim prstima.

Karpalni kanal

Kad se živac koji vodi od podlaktice do dlanova ruke stegne ili stisne na zglobu, tada se razvija karpalni tunel. Nastala oteklina obično prati bol, peckanje ili utrnulost u rukama i prstima – simptomi koji se često razvijaju s vremenom. Istraživanja pokazuju da se to tri puta češće dešava ženama nego muškarcima.

Blokada u limfnom sistemu

Limfedem je bolest oteklih udova koja rezultira kada se limfna tečnost ne povlači adekvatno. Limfedem je povezan sa operacijom ili radijacijskim tretmanima za rak dojke.

Rejnov sindrom

Bolest koju karakteriše sužavanje arterija, često uzrokovano hladnim vremenom ili stresom. To smanjenje ograničava cirkulaciju krvi. Bubrenje, uz peckanje ili bol, javlja se kad se cirkulacija vraća. Ako primetite da su vaši prsti ili ruke plavkasti ili bledi pre nego što nateknu, to je jedan od pokazatelja Rejnovog sindroma.

Komplikacije u trudnoći

Neke otekline su tipične za trudnice, ali otekline u rukama i licu, pogotovo ako pritisnete palac u kožu i to ostavi primetno udubljenje, mogle bi da budu upozorenje. Preeklampsija je stanje koje karakteriše visok krvni pritisak, a ako se ne leči, to može uzrokovati ozbiljne komplikacije za majku i bebu. Najčešće se javlja kod trudnica starijih od 40 godina, onih koje nose blizance ili trojke i onih koje su gojazne.

Izvor: B92.net / Foto: Thinkstock

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.