ŠLEPERI USRED GRADA Granični prelaz postaje muka za Bačku Palanku

0
328

BAČKA PALANKA: U nekoliko navrata „Dnevnik” je pisao o problemima sa kojima se susreću meštani Neština i Vizića, dva sela u Sremu koja administrativno pripadaju bačkopalanačkoj opštini, a do centra opštine moraju proći četiri granična prelaza sa Hrvatskom.

Svaki dan u pasoše im se udari osam pečata, a to je jedna stranica. Obzirom da ova putna isprava ima 30-tak strana nije teško izračunati koliko traje ako se zbog posla svakodnevno mora u Palanku i nazad. Treba reći da cena pasoša sa svim taksama prelazi 4.000 dinara.

I dok Neštinci i Vizićani imaju ovaj problem, meštani dela Palanke, odnosno stanari višespratnica i vlasnici porodičnih kuća u ulicama koje vode na dunavski most koji spaja Bačku Palanku i Ilok, a na kome su granični prelazi, imaju drugu vrstu problema. NJima su ulice najčešće blokirane šleperima koji čekaju da pređu u Evropsku uniju, a kolone umeju da budu duge i nekoliko kilometara i da se protežu kroz celu varoš. Sve to zna da traje od par sati, pa i dan-dva.

Na nedavnoj sednici Opštinskog veća Bačke Palanke većnici su se dotakli i ovih problema. Tačnije, Branislav Šušnica, predsednik opštine, kaže da je kontaktirao sa graničnom policijom u Bačkoj Palanci i da mu je rečeno da pečatiranje pasoša ne može da se izbegne, jer je takva naredba Ministarstva. – Ovo je i problem koji dosta opterećuje i samo funkcionisanje grada – rekao je Šušnica. – Mi, kao opština, nemamo nikakve ingerencije nad graničnim prelazom, ali na inicijativu Mesne zajednice Neštin obratili smo se MUP i Upravi granične policije. Obavestili smo ih sa problemima sa kojima se susreću naši sugrađani. Dopisi su poslati i u vezi sa problemom kamiona koji čekaju da pređu granicu, ali odgovora nema.

Rečeno je da će predstavnici opštine otići u nadležno ministarstvo i usmeno obrazložiti ministru sa kakvim se problemima susreću stanovnici Bačke Palanke, ali i Neština i Vizića. Problemi u ovom delu priobalja Dunava nastali su kada je Hrvatska ušla u EU, jer do tada se granica prelazila sa propusnicama bez problema. Nije bilo ni kilometarskih kolona šlepera, a ova dunavski most pušten u saobraćaj 1974. godine, bukvalno ulazi u ulice kako Palanke tako i Iloka u Hrvatskoj.

Palančani čije su kuće i stanovi u ulicama koje vode do mosta su ogorčeni. Kažu da im je narušena svakodnevnica, voze jednom trakom, nekada ne mogu da uđu ili izađu iz dvorišta, ugrožena je i higijena, motori se čuju i noću. I nije to sve, jer pojedinci su nam se žalili da više niko neće da kupi kuću u ovom delu Palanke, a i pojedini investitori su odustali od izgradnje višespratnica, jer, vele, potencijalni kupci kada čuju za lokaciju novog stana odmah odustaju.

Pratite BPINFO.RS na FEJSBUKU:
www.facebook.com/BPinfo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.