Slavica Đukić Dejanović: Mame su uvek u pravu, ali moramo biti finansijski realni

174

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da su mame uvek u pravu i dodaje da čak i kad imaju sve, treba da im damo više.

„Ne možemo da im obećamo više nego što je finansijski potencijal, moramo da nađemo meru u skladu sa zahtevima mama i da budemo realni“, istakla je ministarka za N1.

Inicijativu „Mame su zakon“, pokrenule su nezadovoljne majke i trudnice, zahtevajći izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, i organizovano je nekoliko protestnih šetnji.

Ministarka kaže da se pravi procena koji je finansijski potecijal i koje su mogućnosti, kao i na koji način treba izmeniti zakon, odnosno kako pomoći majkama, a ne uzeti nešto od dugih kategorija.

„Treba se voditi brza, a ne brzopleta politika. U prvom tromesečju će se naći predlog izmena u Skupštini. Verujem da će pitanje biti rešeno na vreme. Ne možemo da im obećamo više nego što je finansijski potencijal, moramo da nađemo meru u skladu sa zahtevima mama, ali moramo biti i realni“, navodi ona.

Ona kaže da je spremna i ima senzibilitet za sve one koji traže da se popravi status svih mama. „Sa svakom mamom sam spremna da razgovaram“, navela je ona.

Sve je veći broj zaposlenih i među njima je sve više žena, poručuje ministarka. „Među doktorima nauka je sve više žena, žena ima više u društvenom i u profesionalnom životu. Međutim, žena je umorna, treba je odmeniti, servis za pomoć je nešto na čemu moramo da radimo, pozivam partnere da pomognu svojim drugim polovinama“, dodaje ministarka.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predstavio je Koordinacioni tim za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija, čiji je cilj da promeni ekonomske okolnosti, kako bi sprečili ljude da odlaze iz zemlje, a i vratili one koji su otišli.

„Problem ekonomske migracije je naša realnost, potreban je bio tim, Zoran Đorđević je uključio nekoliko ministara i eksperata. Pitanje migracije je uvek važno, ali ne možete nikom zabraniti da ide gde želi“, navela je ona.

Broj drugo, treće i četvrtorođene dece se povećava, istakla je Slavica Đukić Dejanović i dodala da se smanjuje broj prvorođene dece i da zato pitanje migracija mora da bude u fokusu.

„Statistika kaže da se na 1.000 stanovnika rodi devet beba, a umre 14 ljudi. U nekim opštinama rodi se 4-5, a umre 20. Podaci govore da je jugoistok Srbije i svi okruzi južno od Nišavskog loši s demografskim parametrima, najveći deo pažnje treba obratiti tamo. Da bismo uložili sredstva moramo da napravimo istraživanja, da Niš uradi jedan deo projekta“, napominje sagovornica N1.

Ona kaže da nas je godišnje manje za jedan grad, jer se rodi oko 60 hiljada, a umre više od 100 hiljada ljudi. „Pored toga, 15-16 hiljada napusti zemlju, znamo da ljudi odlaze i na crno, odlaze na usavršavanja, na privremene radne aktivnosti, ali značajan broj ostane i ne vrati se. Trećina studenata planira da ode, ali polovina njih, ako bi se uslovi popravili i ako bi našli mogućnost da zarade ostali bi u zemlji“, dodaje ministarka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.