Ovako su naši stari predskazivali vremenske nepogode: Znaci iz prirode koji nedvosmisleno ukazuju da će biti oluje

272

Ljudi su u davna vremena pomno pratili vremenske prilike i prema njima planirali sadnju za iduću godinu, takozvani plodored. Znali su da lipa, na primer, okreće lišće pre kiše, jer ima plitak koren i bolje „oseća“ dolazak padavina, za razliku od hrasta sa dubokim korenom. Žene su se obično bavile vračanjem i oko Petrovdana (12. jula), ako naiđu oblaci, zabijale su sekiru u panj. a crkvena zvona bi zvonila, ne bi li njihov zvuk razgonio oblake i sprečio grad.

ZNACI OBLAČNOG I KIŠOVITOG VREMENA

– pritisak vazduha lagano i ravnomerno opada. Uveče leti grupe oblaka ne iščezavaju, već se razilaze po nebu. Na delu horizonta javljaju se tanki oblaci, koji uveče postepeno pokrivaju celo nebo. Oni se u vidu mekih, sitnih talasa brzo podižu na nebu. Oblaci visokog, gornjeg sprata idu pravo, ako se posmatraju u pravcu vetra. Prizemna magla, koja se obrazuje uveče, razilazi se još do izlaska sunca. Uveče se vetar pojačava. Puni krug – halo je oko sunca ili meseca. Puno purpurnocrvenih zrakova u vreme svitanja. Neznatna je razlika u temperaturi dana i noći. Dim pada ili se pruža paralelno sa zemljom.

ZNACI DUBOKOG NEVREMENA

– od jutra se javljaju nagomilani oblaci koji drugom polovinom dana počinju da se povećavaju, poprimajući izgled visokih kula. Danju je žarko, žega i zagušljivo, zaparno. U toplo i zaparno veče ne6o je pokriveno neprekidnim pokrivačem, zastorom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.