Осам занимљивости о храни које можда нисте знали

Употпуните своје знање о намирницама које готово свакодневно уносите у свој организам прегледом следећих 8 занимљивих чињеница о храни.

1. Сир је храна која се највише краде

Чак 4% произведеног сира бива украдено сваке године. У највећем броју случајева ова роба касније проналази своје место на црном тржишту.

2. Јастози и остриге су својевремено важили за храну сиромашних

Како су се само укуси променили! Људи су данас спремни да плате доста новца како би уживали у овим специјалитетима, а не тако давно, остриге и јастози су били искључиво на менију слуга и затвореника.

3. Четвртина свих лешника на свету се користи за прављење Нутелле

Нутелла је постала толико популаран производ да данас чак 1 од 4 лешника на нашој планети заврши у тегли овог преукусног слатког намаза.

4. Здрава храна је 10 пута скупља од нездраве

Развијене земље се већ неко време суочавају са проблемом гојазности свог становништва. Један од могућих разлога овог негативног тренда је значајна ценовна разлика између здраве и нездраве хране. Наиме, када се мери просечна цена по калорији, здраве намирнице су чак 10 пута скупље од нездравих!

5. Бибер је био луксуз у средњем веку

Овај зачин данас користимо у прављењу већине оброка, међутим, у доба средњег века, он се могао пронаћи само на трпезама богатих. Због своје високе цене, неки људи су га понекад користили као новац када је требало платити кирију и порезе.

6. Печурке је немогуће прекувати

Постоји специјални полимер у зидовима ћелија печурака који омогућава овој намирници да увек буде истог укуса, било да сте је кували дуго или кратко.

7. Без мува не би било чоколаде

Једна врста микроскопски малих инсеката је неопходна за опрашивање биљке какаовца. Да нема њих, могли бисмо да кажемо збогом нашем омиљеном десерту.

8. МцДоналд’с бургери не могу да иструле

Будући да након припреме постају практично суви, бургерима овог ланца ресторана брзе хране недостаје довољан ниво влаге за појаву буђи.

Извор: цитyмагазине.рс / Фотографија: илустрација/пиxабаy