Oprezno kolima u Grčku, duplirane kazne za nepoštovanje propisa

0
413

Ako ovih dana krećete na put u Grčku, dobro bi bilo da se strikno pridržavate saobraćajnih propisa, jer je od 31. marta u Grčkoj na snazi novi, stroži zakon.

Pojedine kazne za saobraćajne prekršaje su duplirane, a novost je oduzimanje dokumenta na vremenski period od 60 dana. Pored toga, mnogo su češći radari za kontrolu brzine koja je na auto-putu ograničena na 130 kilometara na čas.

Put do Egejskog ili Jonskog mora može vas skupo koštati ako još od beogradske naplatne rampe kršite pravila o brzini. Naime, prosečna dozvoljena brzina na našem auto-putu je 120 kilometara na čas iako je usvojena promena na 130.

Dok se ne promene znaci i usvoji novi softver za merenje prosečne brzine, od rampe do rampe ograničenje je 120 kilometara na čas. Problema može biti i na granici ako imate privremenu saobraćanu dozvolu, jer i Grci i Makedonci traže da pored nje imate i staru. „Do sad nismo imali slučajeve da Makedonci vraćaju naše državljane koji imaju potvrde o važenju saobraćajne dozvole“, kaže Miroslav Mitić iz MUP-a Preševo.

U Grčkoj su od 31. marta na snazi nove, više kazne, koje su podeljene u tri kategorije – od 100, 300 i od 600 evra, u zavisnosti od težine prekršaja. Glavna novost je da grčka policija može oduzeti tablice, saobraćajnu ili vozačku dozvolu na period od 60 dana.

Prekršaji za koje policija u Grčkoj može da oduzme dokumenta su: korišćenje mobilnog telefona, bacanje opušaka ili đubreta, nevezivanje pojasa, vožnja motocikla bez kacige, parkiranje na mestima za invalide, vožnja u zaustavnoj traci, kao i kršenje pravila o prevozu dece.

Kretanje duže vreme preticajnom trakom autobusa i kamiona takođe nosi oduzimanje vozačke dozvole na 60 dana, a radara ima od granice do Soluna. Ukinuta je i mogućnost da onaj ko napravi prekršaj, ako odmah plati kaznu, može da uplati pola iznosa. Ukoliko vozač koji napravi prekršaj ima prihod do 100.000 evra godišnje, kazna mu se duplira.

Izvor: RTS / Foto: 021

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.