Olivera Zekić: Moguće je ukinuti rijaliti programe, ali to nije nigde urađeno osim u Severnoj Koreji

Od REM-a neće praviti političku igračku

155

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je da neće dozvoliti članovima opozicionog Saveza za Srbiju da od jednog nezavisnog regulatornog tela prave političku igračku.

Na pitanje da li oseća neku vrstu odgovornosti jer će deo opozicije, na čelu sa SzS, bojkotovati izbore ako budu raspisani u naredna dva-tri meseca, pre svega zbog stanja u medijima, Zekićeva u intervjuu za današnju „Politiku“ kaže da bi vrlo veliku odgovornost osećala da je članica SzS-a, mnogo manju da je u SNS-u, „a pošto sam samo članica Saveta REM, ne osećam nikakvu“.

„I osnovni razlog zbog kojeg sam i izlazila, dva puta, pred članove tog opozicionog saveza i jeste u tome što neću da im dozvolim da od jednog nezavisnog regulatornog tela prave političku igračku, a da ih pritom mrzi da bar pogledaju zakone, pa vide za šta smo mi tačno zaduženi. Za njihov program, frustracije i položaj u društvu i u medijima – nismo“, poručila je Zekić.

Upitana da li su u Savetu REM-a razmatrali rad javnih servisa povodom zamerki opozicije na rad RTS-a i nešto manje RTV-a, ona kaže da nisu, niti će jer, kako objašnjava, na to nemaju pravo.

„Mi smo regulator, a ne komesar, što znači da nismo urednici programa. O prostoru koji nekome daju, javni servisi van izbornog procesa odlučuju samostalno i pri tom prate zastupljenost stranaka u parlamentu, a tokom izbornog procesa za taj deo je nadležna, u krajnjoj instanci, opet skupština. REM u tome nije potreban i bilo bi pogrešno i upotrebljavati ga, pošto on i treba da ostane samo regulator“, objasnila je Zekićeva.

„Više kuknjave, nego što se radi osnovni posao“

Upitana da prokomentariše stanje medijskih sloboda i sadržaj televizija s nacionalnom frekvencijom, ona kaže da kao članica Saveta REM-a nema prava da ocenjuje sadržaj van onoga što joj zakon propisuje, a on je tu „vrlo striktan“.

Ipak, kao bivša novinarka, ocenjuje da novinarstvo, „u celini, mnogo više kuka za slobodama nego što radi svoj osnovni posao“, navodeći da je moguće objaviti „baš sve, do najgorih uvreda, koje, ako se pojave na internetu, ne podležu čak ni regulativi“.

„I sve to zajedno, ta kuknjava u vreme nezaustavljivog interneta, donekle me i vređa, jer mi nije jasno kako to da ja krajem devedestih, kada su nas, ali zaista proganjali, nisam čula za reč ‘autocenzura’, a danas je srećem na svakom koraku. I ne vidim šta kome smeta da prosto sedne i piše, sve što misli i što hoće“, rekla je Zekić.

Rijalitije moguće ukinuti, ali…

Osvrnula se i na spor koji je imala s ministrom kulture zbog rijaliti programa, navodeći da je rijaliti programe moguće ukinuti, ali da to nije urađeno nigde osim u Severnoj Koreji, u kojoj su i razne druge forme zabranjene.

„Iz istih razloga, Evropska komisija je preporučila i da ne treba proterivati rijaliti formate u neke posebne termine, na primer posle 23 sata, jer bi i time bio narušen princip pretpostavke nevinosti, a neko bi na sebe uzeo pravo da bude baba Vanga i da predvidi šta će se dogoditi u nekom programu i onda da to, zamišljeno, bez gledanja i pre nego što se bilo šta desi, zabrani“, kaže Zekić.

Zekić, međutim, tvrdi da se uopšte nije sporila s ministrom kulture oko bilo koje televizije, pa ni oko Pinka, već je, kako kaže, zastupala jedan važan princip.

„Ministar se zalagao za ukidanje rijaliti programa, to možda nekome lepo zvuči, ali je u dubokom neskladu i sa Ustavom, i sa svim pozitivnim pravnim propisima koji se bave medijima i medijskom scenom, kao i sa civilizacijskim normama i preporukama Evropske komisije koje je, inače, ministar trebalo da vidi i da se u skladu sa njima i ponaša, pošto mu je posao da sprovodi zakone“, rekla je Zekić.

Savet REM nepotpun, ali to nije problem

Upitana zašto Savet REM-a skoro tri godine nema predsednika, Zekić ističe da je Goran Petrović v. d. predsednika i da obavlja funkciju predsednika u punom kapacitetu, a da su se članovi Saveta dogovorili da ne biraju predsednika dok ne budu u punom sastavu.

Na konstataciju da Savet dugo funkcioniše u nepotpunom sastavu, bez tri člana, Zekićeva kaže da članove Saveta bira Skupština Srbije, te ocenjuje da je do njihove efikasnosti, obima posla i dnevnog reda kada će taj deo posla obaviti.

„Nikakve veze s tim nemamo, ali nemamo ni nikakvih poteškoća u radu, pošto nas ima dovoljno za legitimno odlučivanje. Naravno da nam je stalo da Savet što pre bude popunjen novim članovima, ali, prosto, nismo ti koji se o tome pitaju“, poručila je Zekić.

Izvor: 021 / Autor: Tanjug, Politika

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.