Nutricionisti: Nikada ne pijte kafu unutar ova dva sata

0
230

Nutricionista Sara Bruer otkrila je kada u toku dana bi trebalo da izbegavamo da pijemo kafu.

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka širom sveta, a obično postoji navika da se pije u jutarnjim časovima. Ovo se posebno odnosi na zaposlene ljude koji koriste kofein za brzo razbuđivanje.

I dok obožavamo ukus, ali i efekte kafe, stručnjaci ističu da konzumiranje ovog napitka ujutru može da ima više štete nego koristi, piše portal My domain.

Naime, s obzirom da kofein pojačava pažnju i budnost, on ujedno povećava količinu hormona stresa kortizola u telu. Ipak, problem je u tome što nivo kortizola raste kada se proudimo, te ako pijete kafu vi dodatno povećavate lučenje ovog hormona.

Samim tim, ako pijete kafu dva sata nakon buđenja, možete da podstaknete telo da vremenom postane imuno na kofein. Upravo zbog toga, trebalo bi da napitak pijete između 9.30 i 11.30, jer u ovom periodu uglavnom nivo kortizola je nešto niže.

Vaš nivo kortizola je najviši između pola sata i dva sata nakon buđenja. Tada je jako loše piti kavu jer kofein oponaša odgovor na stres i uzrokuje da kortizol još više skoči”, objasnila je nutricionista Sara Bruer.

Kada je reč o večernjim satima, preporuka zdravstvenih radnika je da ne pijete posle 17. 30 kako biste izbegli probleme sa nesanicom.

Izvor: B92 / Foto: Thinkstock ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.