Никако не бацајте семенке лубенице: Ако их правилно користите могу побољшати ваше здравље

Foto: Pixabay

Семенке лубенице најчешће смо склони да бацимо и не знајући да оне, уколико се третирају на прави начин, могу бити изузетно корисне за наше здравље.

Да би искористили сва лековита својства, семенке је потребно кувати, самлети или испећи како бисмо дошли до драгоценог садржаја.

Семенке од лубенице садрже дијететска влакна неопходна за нормалан рад дигестивног тракта, помажу у случају појаве цревних паразита, као и у лечењу обољелих од жутице, водене болести и упала у организму.

Семенке од лубенице садрже супстанцу цитрулин која делује као антиоксиданс, поспешује ширење крвних судова те повољно делују у случају артеросклерозе, хипертензије, ангине пецторис и еректилне дисфункције код мушкараца.

Ево како се прави чај од семеники лубенице:

Чај од семенка лубенице један је од најбољих лекова за пречишћавање бубрега и мокраћне бешике. Он уклања камен и и песак из бубрега, чисти бешику и мокраћне канале.

Чај од семенки:

Користи се 4 кашике искључиво свежих семенки лубенице које се издробе или исецкају млином и кувају 15 минута у 2 литра воде. Ову количину потребно је распоредити и попити током два дана, а трег дана се прави пауза. Процес се тако наставља неколико седмица у истим интервалима два дана коришћења са једним даном паузе.

Семенкама лубенице успешно се решевају проблеми са простатом, али је неопходно да га направите на следећи начин:

Потребно је узети две кашике осушених и самлевених семенки од лубенице и прелити их са пола литра кључале воде. Након пола сата стојања течност се одмах конзумира а потребно је попити ову дозу сваки дан у периоду од неколико седмица. Први позитивни резултати на простати осете се већ након десетак дана.

Семенке од лубенице јачају и srcе, али и све мишиће у телу.

Коришћење ових семенки било у облику чаја или грицкалица препоручено је и за јачање памћења и концентрацију, те за сјај затегнутост и лепоту коже. Семенке лубенице одличано су средство као и сама лубеница за јачање либида и потенције код мушкараца.

Чај од семенки препоручује се и дијабетичарима као ефикасно средство за третирање дијабетеса типа 2.

Семенке лубенице сјајан су извор магнезијума, гвожђа, витамина А, Б, Ц, антиоксиданса, калцијума, калијума, мангана, ниацина, те полузасићених и мнозасићених здравих масноћа.