Пасуљ је и богат извор магнезијума који се уз све друге добробити сматра и антистресним минералом, важним за рад мишића и нервног система
Ова махунарка је добар извор дијеталних влакана, која помажу у снижавању холестерола и стварању фолне киселине, а то су процеси кључни за очување здравља крвних судова.
Исхрана која је богата пасуљем помаже организму у претварању шећера у искористиву енергију.
Осим тога, пасуљ се прилично споро вари, што значи да пружа дужи осећај ситости, па нема потребе за уносом беспотребних калорија.
Пасуљ, као и друго махунасто поврће, одлична је замена за месо, јер садржи обиље протеина.
Истраживања су показала да пасуљ смањује могућност да се оболи од рака дебелог црева, јер успешно скупља токсине у цревима. При томе, антиканцерогено дејство више имају тамне врсте пасуља у односу на бели и жути.
Интересантно је да пасуљ може да помогне и при одвикавању од пушења. Он повећава базност у организму која утиче на мању жељу за никотином.
Умирите нервозан желудац
Око 100 грама зрелих зрна пасуља кувајте 30 минута у пола литра воде и при крају кувања додајте мало соли. Процедите и пијте једном до два пута дневно. Ово је одличан лек против болова у желуцу и трбуху уопште.
Извор: Вечерње новости