Намирница која побољшава здравље срца и крвних судова

Fotografija: Ilustracija/Pixabay.com

Пасуљ је и богат извор магнезијума који се уз све друге добробити сматра и антистресним минералом, важним за рад мишића и нервног система

Ова махунарка је добар извор дијеталних влакана, која помажу у снижавању холестерола и стварању фолне киселине, а то су процеси кључни за очување здравља крвних судова.

Исхрана која је богата пасуљем помаже организму у претварању шећера у искористиву енергију.

Осим тога, пасуљ се прилично споро вари, што значи да пружа дужи осећај ситости, па нема потребе за уносом беспотребних калорија.

Пасуљ, као и друго махунасто поврће, одлична је замена за месо, јер садржи обиље протеина.

Истраживања су показала да пасуљ смањује могућност да се оболи од рака дебелог црева, јер успешно скупља токсине у цревима. При томе, антиканцерогено дејство више имају тамне врсте пасуља у односу на бели и жути.

Интересантно је да пасуљ може да помогне и при одвикавању од пушења. Он повећава базност у организму која утиче на мању жељу за никотином.

Умирите нервозан желудац

Око 100 грама зрелих зрна пасуља кувајте 30 минута у пола литра воде и при крају кувања додајте мало соли. Процедите и пијте једном до два пута дневно. Ово је одличан лек против болова у желуцу и трбуху уопште.

Извор: Вечерње новости