Може ли вештачка интелигенција помоћи у лечењу срца

Да ли и у медицини, конкретно – у дијагностици кардиоваскуларних обољења, може да се користи вештачка интелигенција? Одговор на то питање могао се чути током првог дана Интернационалног конгреса кардиолога, који је данас почео у Београду.

Председник Удружења за неурокардиологију Србије, професор доктор Бранислав Миловановић, рекао је за Б92 да је практична примена вештачке интелигенције у кардиологији могућа и да је то била једна од тема првог дана конгреса кардиолога. Више од 30 предавача из целог света, атрактивне теме и представљање новог ЕКГ апарата разлози су за задовољство организатора првим даном, а сутра се одржава још један.

Миловановић, који је и председник организационог одбора конгреса, рекао је да је управо тема домаћина била примена вештачке интелигенције у процени ризика код кардиоваскуларних болести и да то у пракси значи да се у компјутер или машину убацују дијагностички подаци и „без грешке“ се анализирају.

„Уколико користимо вештачку интелигенцију, можемо да ‘научимо’ компјутер и машину да без грешке раде анализу података и решимо проблем који нисмо могли класичном статистиком. Као што вештачка интелигенција омогућава да се кола или авион возе без возача. Тако би компјутер анализирао податке који би били драгоцени за дијагностику болести“, појаснио је професор.

Удружење за неурокардиологију Србије под покровитељством Европске академије наука и уметности и Светског удружења за неинвазивну електрокардиологију (ИСХНЕ) и великог броја интернационалних и домаћих научних асоцијација организује по десети пут интернационални конгрес из неурокардиологије и неинвазивне кардиологије, Неуроцард 2018, који се одржава у хотелу Хилтон Плаза данас и сутра. Миловановић је рекао да су лекари на данашњем скупу чули много новитета, а издвојио је представљање најмодернијег ЕКГ апарата, преко ког може да се добије више од 250 параметара, односно много више информација него од апарата који се тренутно примењују.

Професор Фалко Скрабал из Граца је представио најновији ЕКГ који ће бити велики помак у савременој дијагностици кардиоваскуларних болести. Иначе, Скрабал је познат као идејни творац најсавременијег система Таск Форце монитора који се користи у дијагностици синкопалних стања.

Миловановић је рекао да ће у новембру посетити професора Скрабала и ближе се упознати са радом новог ЕКГ-а. „Основно је што нови апарати могу да открију оно што досад обичан ЕКГ И ултразвук нису могли.“

Професор Миловановић ће у суботу говорити о кризи свести и синдрому хроничног умора. „То су савремени проблеми. Пацијенти се жале на хроничан умор И кроз дијгностику се ништа не види, а обично се иза свега крије хронична инфекција. Коксаки или неки други херпес вируси.“

На конгресу учествују стручњаци из региона, Европе, Азије, САД, Русије и Србије. Професор Реувен Зимлицхман из Тел Авива говорио је данас о новим препорукама за лечење хипертензије, а докторка Ивона Циганкиевић из Пољске о поремећајима срчаног ритма код атлетичара.

Извор: 021.рс / Фото: Пиxабаy