Мода као начин личног изражавања

Foto: Pixabay

Одећа је иницијално служила само да нас угреје и прекрије наше тело услед друштвених табуа- све док се није десила мода. Мода је креативан приступ стварању и одабиру одеће. Она представља праћење трендова које доноси време и простор на коме живимо али и стварање сопственог, уникатног стила по којем постајемо препознатљиви људима и остављамо утисак на њих.

У времену у коме живимо мода је дошла до толике експанзије да као индустрија представља највећег загађивача јер се производи много а купује сезонски, непромишљено, чиме се долази до гомилања и бацања одеће. Креирањем сопственог модног стила и коришћењем моде у сврхе личног изражавања избегавамо овај зачарани круг. Одабир одеће постаје лична ствар и креативан и занимљив процес у коме бирамо квалитет изнад квантитета и обезбеђујемо своје одевне комбинације за више година. Ево како да креирате лични стил примењив на различите животне ситуације.

Фото: Пиxабаy

 

Улични стил

Улични стил је најразигранији одевни стил. Он није униформисан, нема строга правила, може да заобилази трендове и кроз ниједан тип одевања не можемо боље изразити себе и своју креативност него кроз њега. Улични стил често је карактеристичан за различите градове и делове света, па су људи у Њујорку познати по томе да воле да носе црну доећу, Јапански модни гуруи а посебно они у Токиу да воле принтове ликова из цртаних филмова и флуоресцентне боје, док су Парижанке популаризовале лежерни, а отмени стил. У овом мору могућности, модних утицаја и трендова важно је одабрати оно што с еуклапа са нашом личношћу а уједно чини да се осећамо добро, самопоуздано и удобно.

Фото: Пиxабаy

Како бити минималиста са личним печатом

Минимализам представља одмереност, промишљено креирање гардеробера уз познавање основних модних постулата, универзалних трендова али и својих личних потреба базираних на свакодневним животним ситуацијама. Прави минималиста у свом гардероберу нема пуно ствари, али увек има оне основне попут беле кошуље или мајице, које могу да се комбинују са различитом одећом у најразличитијим приликама. Ипак, одабир оваквих универзалних одевних комад аможе чинити наш стил униформисаним и досадним и зато ту са циљем персонализације на сцену ступају различити принтови и боје. Уз помоћ мајице са штампом можемо да обичну мајицу учинимо нечим што представља нашу личност.

Фото: Пиxабаy

Како нас представља пословни стил

Пословни стил је најуниформисанији од свих одевних стилова, а ипак игра највећу улогу у томе како ће нас људи са којима се срећемо или сарађујемо перципирати. Због тога је уз придржавање строгим пословним дрес кодовима важно на свој пословни стил ставити лични печат. Различити материјали, одабир сопствене палете боја и понеке неочекиване комбинације, докле год је са мером и пристојно, попут комбиновања патика са пословним комбинезоном могу учинити да нас људи у нашем послу лакше упамте.

Фото: Пиxабаy

Како избећи нагомилавање одеће

Нагомилавање одеће најчешћа је последица брзе моде и трендова који се мењају на сваких неколико месеци. Тако долазимо до тога да имамо ормар пун ствари и ништа што заправо желимо да обучемо тог дана. Због тога је, да бисмо паметно куповали и држали се свог стила важно куповати циљано – баш оно што знамо да нам треба за ту сезону, а већ немамо у гардероберу. Повремене излете из овог униформног правила можемо направити претражујући блага гардеробера мама и бака или продавница половне робе. Пре него што купите ишта ново, увек се запитајте да ли вам заиста треба, где ћете га и у којој комбинацији носити и да ли већ имате нешто слично.

Од минимализма који постаје све популарнији до растуће популарности половне одеће, мода  све више постаје промишљена, а потребе потрошача се више окрећу ка брендовима који не производе масовно већ праве добро искројену, дуготрајну и квалитетну одећу. Начин на који бирамо и купујемо одећу такође много говори о нама као личностима и због тога је важно не куповати ствари које представљају привремене трендове и које ћемо обући једном и бацити, већ паметно улагати у свој стил.