Ministarstvo ratarima plaća 32 miliona jer su im sav krompir pojeli moljci

0
277

Apelacioni sud u Kraljevu potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda u Čačku, prema kojoj Ministarstvo poljoprivrede petorici ratara iz Pomoravlja mora da isplati više od 32,3 miliona dinara, na ime naknade za štetu i izmaklu dobit.

Oni su tužili Ministarstvo jer im u leto 2015. godine nije pomoglo da svoja krompirišta pored Zapadne Morave na vreme zaštite od moljaca, pa su ove štetočine uništile celokupan rod na oko 200 hektara.

Naknada će biti isplaćena Milenku Dragoviću i Nikoli Tanasijeviću iz Zablaća, Slobodan Tanasijeviću, Vlajku Stišoviću i Draganu Paunoviću iz Baluge Trnavske. Oštećeni su u tužbenom zahtevu naveli da na teret Ministarstva stavljaju to što nije preduzelo mere propisane Zakonom o zdravlju bilja i pravilnikom o programu mera zaštite zdravlja bilja za 2015. godinu, niti je obavestilo proizvođače o pojavi moljaca, iako su za upozoravanje na tu opasnost zadužene Poljoprivredna izveštajna služba u Novom Sadu i Poljoprivredna savetodavna stručna služba sa sedištem u Čačku.

Tuženi su se branili time da su na svom sajtu objavili da je pojava štetočina prisutna u ovom selu Srbije, ali ta vest je objavljena tek u avgustu, što se smatra zakasnelom reakcijom.

Pojedini proizvođači imali su i do 18 hektara pod krompirom, a očekivani prinos bio je 40 tona po hektaru. Svako od njih uložio je oko 4.000 evra po hektaru zasada pod krompirom.

Po istom osnovu u toku je još jedan postupak, gde se kao tužioci pojavljuju četvorica zemljoradnika takođe iz ovog kraja, ali sa manjim odštetnim zahtevima.

Autor: Novosti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.