Kredit za renoviranje stana ponekad teže dobiti nego za kupovinu

0
199

Banke nerado govore o uslovima za odobrenje kredita za renoviranje, a i različite banke imaju različite zahteve od korisnika koji zatraže sredstva za adaptaciju stambenog prostora.

Krediti za renoviranje prate kurs evra, što je posebno važno za one koji primaju platu u dinarima.

Pojedine banke ovu vrstu kredita isplaćuju po tranšama, dok pojedine isplaćuju 30 odsto kredita u kešu, dok ostatak isplaćuju po profakturama. Kod svih ovih kredita kamantna stopa je promenljiva. Neke banke imaju zahtev da 30 odsto radova na objektu bude završeno pre nego što kredit bude odobren.

Većina banaka na tržištu ima ponudu kredita za renoviranje i adaptaciju stambenog prostora.

„Za podizanje kredita neophodan je predmer i predračun radova urađen kod licenciranih građevinskih inženjera, kao i vlasnička dokumentacija objekta. Po pravilu, ovo su dugoročni krediti sa rokovima otplate koji variraju od 10 do 20 godina, a banke nude mogućnost podizanja ovih kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), kao i neosiguranih. Najčešće, kao i za stambene kredite, sredstvo obezbeđenja je hipoteka, polisa osiguranja nepokretnosti, što povećava same troškove pri podizanju kredita“, objašnjava za Novosti procenitelj jedne od beogradskih banaka.

Iako kamate nisu naročito primamljive, ovi krediti su mnogo bolje rešenje od običnih dinarskih ili keš kredita u evrima. Neophodnost posedovanja predmera i predračuna radova obično znači da nema nepredviđenog odliva novca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.