Kako pametno upravljati svojim novcem i uštedeti

0
634

Bilo da ste među onima koji žive “od prvog do prvog”, da primećujete značajan pad životnog standarda u drugoj polovini meseca u odnosu na njegov početak ili da prosto želite da uštedite novac, a to Vam ne polazi za rukom, potrebno je da posvetite pažnju osmišljavanju ličnih finansija i preduzmete određene mere ne bi li se osećali materijalno sigurnije. Ono što dovodi do preispitivanja odnosa prema novcu jesu u osnovi sitne omaške, koje udružene predstavljaju značajan i neretko gotovo presudan faktor. Olakšavajuća okolnost je što su u ovom smislu u pitanju odluke koje donosimo uglavnom na dnevnom nivou i koje se, prema tome, mogu ispraviti, ukoliko ih racionalno sagledamo.

Ne planirate kupovine

Savet da planirate svaku kupovinu čini se očiglednim, dakle ne naročito revolucionarnim. Mogli biste se, međutim, zaista iznenaditi ukoliko ovu preporuku budete imali na umu pri svakoj kupovini u toku jednog meseca. Dobro poznata situacija u kojoj ulazite u prodavnicu ne biste li kupili prašak za pecivo, a izlazite noseći sok, sladoled i set šoljica, je upravo prva stavka na listi svakodnevnih finansijskih grešaka. Ono što je takođe čest slučaj je da se kupovina uopšte ne planira, već odlazite u nasumične mesečne nabavke sa samo okvirnom idejom o svojim potrebama za naredni period. Osmelite se da napravite eksperiment, te sastavljajte spiskove za kupovinu i ne odstupajte od njih ni zbog najizazovnijeg sniženja. Rezultat će biti značajno manja rupa u Vašem novčaniku i značajno širi osmeh na Vašem licu.

Veće pakovanje – pristupačniji proizvod?

Jedan od najuspešnijih trikova proizvođača je upravo ponuda velikih pakovanja. Računica koja se čini logičnom je da ćete kupivši veće pakovanje, jedan komad dobiti po povoljnijoj ceni. Nećemo reći da je ovaj izbor uvek pogrešan, ali potrebno je sagledati stvar u celosti. Ukoliko izuzmemo činjenicu da veće pakovanje proizvoda neretko košta upravo koliko i dva mala, osnovni problem ovakvog pristupa kupovini je u tome što u velikom broju slučajeva postoji šansa da nećete uspeti da iskoristite čitavo pakovanje do kraja roka trajanja označenog na njemu.

Nesigurni ste povodom online kupovine

Jedan od duhova prošlosti, koji zaista ne ide u korist kontrolisanju kućnog budžeta, je izbegavanje online kupovine. Ovo jeste prosto nepoznavanje jedne od olakšica novoga doba, koja zaista ide u korist vašim finansijama. Jasnija preglednost ponude, te uvid u iznos potrošenog novca, kao i širok izbor proizvoda po povoljnim cenama na platformama za kupovinu kao što je Shoppster pružaju veće mogućnosti kada je u pitanju raspoređivanje novca i planiranje kupovine. Ukoliko počnete da praktikujete online kupovinu primetićete da ovakve platforme zapravo čine pametnu kupovinu ne samo mogućom, već i lakom.

Jeftino je često skuplje

Pravilo da zapravo ulazite u veći trošak kada pri kupovini ciljate što niže cene, važi mahom kada je u pitanju ulaganje u odeću. Na ovom planu je potrebno načiniti izbor između kvaliteta i kvantiteta, a savet koji ide u korist vašeg budžeta je da odaberete kvalitet. Ovo nije pravilo bez izuzetka, ali je činjenica da kupovinom više jeftinijih komada bivate u situaciji da morate češće obnavljati garderobu. Ukoliko pri promeni sezone odaberete manji broj kvalitetnijih odevnih predmeta, imaćete značajno duže širi izbor kada otvorite svoj garderober.

Impulsivne kupovine i izazovi kod kase

Ovo je značajna finansijska greška, koja je u bliskom srodstvu sa širenjem ili zaboravljanjem spiska za kupovinu. Pokušajte da se oduprete brojnim iskušenjima koja Vam se nameću dok prolazite kroz tržne centre i samousluge i fokusirajte se na ono što Vam je bilo inicijalno u planu, odnosno zapitajte se dva puta da li je ta torba ili ukrasna posuda zaista nešto što nedostaje Vama ili Vašem domu. S druge strane, nemojte misliti da su proizvodi koji uobičajeno stoje kod kase u prodavnici tu smešteni bez razloga. U pitanju su uglavnom sitnice koje u trenutku kada završavate kupovinu ne čine značajnu razliku u konačnoj ceni koju plaćate, ali se na kraju meseca i te kako računaju.

 

Neovisno o tome koliki je Vaš mesečni budžet i da li štedite za konkretnu stvar ili prosto osećate potrebu da uspostavite veću kontrolu nad svojim finansijama, razmislite da li ste skloni ovim finansijskim greškama. Ukoliko je odgovor potvrdan, pokušajte da ih imate na umu kada sledeći put otvorite novčanik. Ostanite istrajni i začudićete se kada otkrijete da se ona uporna rupa u njemu veoma brzo smanjuje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.