Како паметно управљати својим новцем и уштедети

Било да сте међу онима који живе “од првог до првог”, да примећујете значајан пад животног стандарда у другој половини месеца у односу на његов почетак или да просто желите да уштедите новац, а то Вам не полази за руком, потребно је да посветите пажњу осмишљавању личних финансија и предузмете одређене мере не би ли се осећали материјално сигурније. Оно што доводи до преиспитивања односа према новцу јесу у основи ситне омашке, које удружене представљају значајан и неретко готово пресудан фактор. Олакшавајућа околност је што су у овом смислу у питању одлуке које доносимо углавном на дневном нивоу и које се, према томе, могу исправити, уколико их рационално сагледамо.

Не планирате куповине

Савет да планирате сваку куповину чини се очигледним, дакле не нарочито револуционарним. Могли бисте се, међутим, заиста изненадити уколико ову препоруку будете имали на уму при свакој куповини у току једног месеца. Добро позната ситуација у којој улазите у продавницу не бисте ли купили прашак за пециво, а излазите носећи сок, сладолед и сет шољица, је управо прва ставка на листи свакодневних финансијских грешака. Оно што је такође чест случај је да се куповина уопште не планира, већ одлазите у насумичне месечне набавке са само оквирном идејом о својим потребама за наредни период. Осмелите се да направите експеримент, те састављајте спискове за куповину и не одступајте од њих ни због најизазовнијег снижења. Резултат ће бити значајно мања рупа у Вашем новчанику и значајно шири осмех на Вашем лицу.

Веће паковање – приступачнији производ?

Један од најуспешнијих трикова произвођача је управо понуда великих паковања. Рачуница која се чини логичном је да ћете купивши веће паковање, један комад добити по повољнијој цени. Нећемо рећи да је овај избор увек погрешан, али потребно је сагледати ствар у целости. Уколико изузмемо чињеницу да веће паковање производа неретко кошта управо колико и два мала, основни проблем оваквог приступа куповини је у томе што у великом броју случајева постоји шанса да нећете успети да искористите читаво паковање до краја рока трајања означеног на њему.

Несигурни сте поводом онлине куповине

Један од духова прошлости, који заиста не иде у корист контролисању кућног буџета, је избегавање онлине куповине. Ово јесте просто непознавање једне од олакшица новога доба, која заиста иде у корист вашим финансијама. Јаснија прегледност понуде, те увид у износ потрошеног новца, као и широк избор производа по повољним ценама на платформама за куповину као што је Схоппстер пружају веће могућности када је у питању распоређивање новца и планирање куповине. Уколико почнете да практикујете онлине куповину приметићете да овакве платформе заправо чине паметну куповину не само могућом, већ и лаком.

Јефтино је често скупље

Правило да заправо улазите у већи трошак када при куповини циљате што ниже цене, важи махом када је у питању улагање у одећу. На овом плану је потребно начинити избор између квалитета и квантитета, а савет који иде у корист вашег буџета је да одаберете квалитет. Ово није правило без изузетка, али је чињеница да куповином више јефтинијих комада бивате у ситуацији да морате чешће обнављати гардеробу. Уколико при промени сезоне одаберете мањи број квалитетнијих одевних предмета, имаћете значајно дуже шири избор када отворите свој гардеробер.

Импулсивне куповине и изазови код касе

Ово је значајна финансијска грешка, која је у блиском сродству са ширењем или заборављањем списка за куповину. Покушајте да се одупрете бројним искушењима која Вам се намећу док пролазите кроз тржне центре и самоуслуге и фокусирајте се на оно што Вам је било иницијално у плану, односно запитајте се два пута да ли је та торба или украсна посуда заиста нешто што недостаје Вама или Вашем дому. С друге стране, немојте мислити да су производи који уобичајено стоје код касе у продавници ту смештени без разлога. У питању су углавном ситнице које у тренутку када завршавате куповину не чине значајну разлику у коначној цени коју плаћате, али се на крају месеца и те како рачунају.

 

Неовисно о томе колики је Ваш месечни буџет и да ли штедите за конкретну ствар или просто осећате потребу да успоставите већу контролу над својим финансијама, размислите да ли сте склони овим финансијским грешкама. Уколико је одговор потврдан, покушајте да их имате на уму када следећи пут отворите новчаник. Останите истрајни и зачудићете се када откријете да се она упорна рупа у њему веома брзо смањује.