Najčešća pitanja prilikom kupovine stana

0
483

Budući da kupovina nekretnine u svim okolnostima predstavlja izuzetno važan korak i neretko najvažniju investiciju, jasno je da će ovaj poduhvat u procesu realizacije pratiti brojna pitanja. Da bi kupovina stana bila uspešno finalizovana veoma je važno otkloniti sve nedoumice i uzeti u obzir sve ključne stavke. Ukoliko ste odlučili da postanete vlasnik sopstvenog krova nad glavom, uz dobrodošao savet stručnih lica iz oblasti građevine ili arhitekture, kao i neophodnu pomoć advokata u vezi sa dokumentacijom, od izuzetnog je značaja odgovoriti na pitanja otvorena u tekstu koji sledi.

Pitanje kreditne sposobnosti

Iako je kupovina stana svakako odluka koju valja podržati, pre nego što uđete u ovaj proces važno je proceniti sopstvene finansijske mogućnosti, budući da ova odluka u većini slučajeva značajno utiče na dugoročne finansije kupca. Ukoliko odlučite da je podizanje stambenog kredita adekvatna odluka za Vas, pre svega se dobro informišite. Prvi korak koji se preporučuje je razgovor sa kreditnim savetnikom u Vašoj matičnoj banci. S druge strane, nemojte izgubiti iz vida i dodatne troškove koje sam proces podizanja zahteva za kredit podrazumeva.

Pitanje adekvatnosti cene

Na cenu stana najpre utiče građevinsko zemljište i troškovi dobijanja potrebnih dozvola, te lokacija, a zatim i kvalitet materijala koji se koristi u izgradnji. Poznata je činjenica da lokacija kao faktor koji utiče na cenu ima prednost u odnosu na kvalitet gradnje, te ćete, prema tome, za stan u centru grada morati da izdvojite gotovo duplo više novca u odnosu na jednako kvalitetan stan u širem gradskom području ili prigradskim naseljima. Kada je ova stavka u pitanju, važno je da odredite Vaše prioritete, odnosno da prepoznate potrebe Vašeg stila života, naravno imajući u vidu sopstvene finansijske mogućnosti.

Pitanje lokacije

Razmatrajući lokaciju na koju ćete se fokusirati prilikom pretrage, uzmite pre svega u obzir isplativost iste. To podrazumeva blizinu Vašeg radnog mesta, zatim škole, vrtića, naposletku svega što čini Vašu svakodnevicu. Vezanost za gradove poslom i uopšte stilom života generacije koja u najvećoj meri ulaže u kupovinu stanova čini Beograd i Novi Sad popularnim lokacijama, a kada govorimo o jugu Srbije prednjače stanovi u Nišu i može se pretpostaviti njihova dobra perspektiva na tržištu.

Nova ili stara gradnja: Pitanje ulaganja i rizika

Odabir između stare i nove gradnje, odnosno stana u izgradnji je jedna od težih odluka koju treba temeljno preispitati. Kada govorimo o novogradnji, među kupcima mahom dolazi do pitanja u vezi sa kvalitetom, što se prilikom kupovine stanova u izgradnji može lakše ispratiti. Uglavnom se ovo odnosi na termoizolaciju, zvučnu izolaciju, kao i debljinu zidova. Kupovina stana u izgradnji se uglavnom vezuje za strahovanje povodom pomeranja roka završetka radova. S druge strane, ukoliko se odlučite za ulaganje u staru gradnju, trebalo bi da budete svesni da se ulaganje uglavnom ne završava finalizacijom procesa kupoprodaje.

Pitanje dokumentacije

Ukoliko ste odabrali stan spram tehničkih uslova koje ispunjava, savet je da potražite pomoć advokata koji će se uveriti da stan zadovoljava sve uslove koji su nužni za uspešnu kupoprodaju. Počev od toga što je najsigurnije birati uknjižen stan, važno je obratiti pažnju i na to da li je trenutni vlasnik u braku, odnosno razveden, te da li je stan nasleđen i pod kojim uslovima.

Pitanje dodatnih troškova

Kao što smo već napomenuli, korisnici stambenih kredita bi trebalo da budu spremni na troškove o kojima mogu dobiti precizne informacije u banci, a koji iznose više no što je to slučaj kada se stan kupuje sopstvenim sredstvima. Ukoliko kupujete stan gotovinom, od troškova ćete uz eventualnu proviziju banke imati takse kod javnog beležnika i porez na prenos apsolutnih prava.

 

Odlučivši da kupite stan, već ste načinili prvi korak na putu ka sticanju ove vrste sigurnosti. Potrudite se da na tom putu obratite pažnju na sve važne pokazatelje adekvatnosti nekretnine koju ćete zvati svojim domom. Ukolko realno sagledate svoje mogućnosti i potrebe, vaša potraga će zasigurno biti uspešna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.