Најчешћа питања приликом куповине стана

Будући да куповина некретнине у свим околностима представља изузетно важан корак и неретко најважнију инвестицију, јасно је да ће овај подухват у процесу реализације пратити бројна питања. Да би куповина стана била успешно финализована веома је важно отклонити све недоумице и узети у обзир све кључне ставке. Уколико сте одлучили да постанете власник сопственог крова над главом, уз добродошао савет стручних лица из области грађевине или архитектуре, као и неопходну помоћ адвоката у вези са документацијом, од изузетног је значаја одговорити на питања отворена у тексту који следи.

Питање кредитне способности

Иако је куповина стана свакако одлука коју ваља подржати, пре него што уђете у овај процес важно је проценити сопствене финансијске могућности, будући да ова одлука у већини случајева значајно утиче на дугорочне финансије купца. Уколико одлучите да је подизање стамбеног кредита адекватна одлука за Вас, пре свега се добро информишите. Први корак који се препоручује је разговор са кредитним саветником у Вашој матичној банци. С друге стране, немојте изгубити из вида и додатне трошкове које сам процес подизања захтева за кредит подразумева.

Питање адекватности цене

На цену стана најпре утиче грађевинско земљиште и трошкови добијања потребних дозвола, те локација, а затим и квалитет материјала који се користи у изградњи. Позната је чињеница да локација као фактор који утиче на цену има предност у односу на квалитет градње, те ћете, према томе, за стан у центру града морати да издвојите готово дупло више новца у односу на једнако квалитетан стан у ширем градском подручју или приградским насељима. Када је ова ставка у питању, важно је да одредите Ваше приоритете, односно да препознате потребе Вашег стила живота, наравно имајући у виду сопствене финансијске могућности.

Питање локације

Разматрајући локацију на коју ћете се фокусирати приликом претраге, узмите пре свега у обзир исплативост исте. То подразумева близину Вашег радног места, затим школе, вртића, напослетку свега што чини Вашу свакодневицу. Везаност за градове послом и уопште стилом живота генерације која у највећој мери улаже у куповину станова чини Београд и Нови Сад популарним локацијама, а када говоримо о југу Србије предњаче станови у Нишу и може се претпоставити њихова добра перспектива на тржишту.

Нова или стара градња: Питање улагања и ризика

Одабир између старе и нове градње, односно стана у изградњи је једна од тежих одлука коју треба темељно преиспитати. Када говоримо о новоградњи, међу купцима махом долази до питања у вези са квалитетом, што се приликом куповине станова у изградњи може лакше испратити. Углавном се ово односи на термоизолацију, звучну изолацију, као и дебљину зидова. Куповина стана у изградњи се углавном везује за страховање поводом померања рока завршетка радова. С друге стране, уколико се одлучите за улагање у стару градњу, требало би да будете свесни да се улагање углавном не завршава финализацијом процеса купопродаје.

Питање документације

Уколико сте одабрали стан спрам техничких услова које испуњава, савет је да потражите помоћ адвоката који ће се уверити да стан задовољава све услове који су нужни за успешну купопродају. Почев од тога што је најсигурније бирати укњижен стан, важно је обратити пажњу и на то да ли је тренутни власник у браку, односно разведен, те да ли је стан наслеђен и под којим условима.

Питање додатних трошкова

Као што смо већ напоменули, корисници стамбених кредита би требало да буду спремни на трошкове о којима могу добити прецизне информације у банци, а који износе више но што је то случај када се стан купује сопственим средствима. Уколико купујете стан готовином, од трошкова ћете уз евентуалну провизију банке имати таксе код јавног бележника и порез на пренос апсолутних права.

 

Одлучивши да купите стан, већ сте начинили први корак на путу ка стицању ове врсте сигурности. Потрудите се да на том путу обратите пажњу на све важне показатеље адекватности некретнине коју ћете звати својим домом. Уколко реално сагледате своје могућности и потребе, ваша потрага ће засигурно бити успешна.