Како да никада више не погрешите у љубави

Foto: Pixabay

Ако имате утисак да идете из везе у везу са људима који нису добри за вас, да немате среће у љубави јер стално бирате погрешно, постоји техника која ће вам помоћи.

У питању је рефокусирање, приступ који користе терапеути за везе када покушавају да прекину нечији негативни образац понашања, када су у питању љубав и романсе.

Стручњаци кажу да би требало да предузмете следећих пет корака.

Уврдите ШТА вас привлачи

Шта је заједничко свим вашим погрешним партнерима или партнеркама? Привлачност је ствар или физичког, или емотивног, ако је ово прво, наравно, биће вам лакше да утврдите шта вас привлачи. Ако је емотивно, можда вам се допадају људи који делују срећније од вас, који делују неприступачно и буде вашу жељу да им се приближите, или они којима је потребан неко ко ће их „спасти“.

Ово су, наводи терапеут др Сет Мејерс, неки од најчешћих разлога из којих бирамо погрешне партнере. А следи техника која би требало да нам помогне да се отарасимо тих осећања привлачности.

„Узвратите“ тим мислима

Када вас опхрва жеља да ипак видите или чујете особу која није добра за вас, одмах те романтичне мисли „поклопите“ реалним, и негативним. Да, нећете често чути од терапеута да би требало имати негативне мисли, али ово је један од ретких случајева када је то препоручљиво.

„Ако осетите привлачност, одмах реците себи – ово НИЈЕ добро за мене. Ако је у питању физичка привлачност, понављајте – споља је супер, али изнутра је ЛОШЕ. У зависности од вашег разлога привлачности према погрешној особи, одабраћете праву реченицу. ‘Нећу некога због кога се осећам лоше’ је само једна од њих,“ саветује др Мејерс.

Запишите шта осећате

Изненадило би вас колико је стављање мисли и осећања „црно на бело“ прочишћавајуће. Када записујемо нешто, свесно организујемо своје мисли и долазимо ближе корену проблема. Почните од тога зашто вас је привукла прва погрешна особа. Да ли сте у околини имали сличан пример? Да ли вам је самопоуздање ниже него обично? Да ли заиста верујете у вези, да ли верујете да би љубав увек требало да пронађе пут? Ова питања можда делују „обично“, али ће вас натерати да активно преиспитате своја осећања и утврдите која од њих би требало одбацити.

Поставите себи право питање

Да ли ја мислим да веза МОРА да буде пуна фрустрација, без осећаја испуњења? Или само тражим нешто добро на погрешним местима? Када пронађете одговор на ово питање, лакше, свесније и разборитије ћете приступити одабиру следећег партнера.