Kako da brže zaspite?

22

Nauka je dokazala da besciljno ležanje u krevetu dok pokušavate da zaspite dovodi do stresa, što dalje dodatno unižava šanse da zaspite.

Mogu da prođu čak i sati dok ležite i pokušavate da zaspite. Nije vam jasno zbog čega vam se, čim legnete, više ne spava, a zašto vam je mozak toliko „budan“ iako ste telesno umorni.
Postoje načini da pomognete sebi da lakše i brže zaspite i osećate se odmornije narednog dana.
1. Uspostavite rutinu
Najefektniji način da nešto sprovedete u delo je da sebe dovoljno istrenirate i naučite metodama dostizanja cilja – u ovom slučaju, spavanja. Dobra večernja rutina staviće vas u raspoloženje da očekujete san i odmor, a raspored aktivnosti je takav da mu se, na kraju dana, radujete. Rutina može da bude duža ili kratka, ali je bitno da je konstantna i da podrazumeva da uvek ležete u isto vreme, kao i da ustajete u isto vreme (čak i vikendima).
2. Nemojte besciljno da ležite
Ako vidite da nećete uskoro zaspati, ustanite i radite nešto što ne zahteva previše fizičkog ili mentalnog truda. Pokušajte da, na primer, čitate ili pišete, slušate muziku, slažete garderobu…
3. Izbegavajte kafu, čaj, cigarete i tešku hranu
Stimulansi poput kofeina i nikotina neće vam pomoći da zaspite. Sam obrok kasno uveče nije naročito loša stvar, ali bi trebalo da izbegavate hranu koja će vam teško „leći“ i zbog koje ćete se osećati neprijatno. Doduše, gledajte da ne idete u krevet gladni jer vam ni to neće pomoći da zaspite.
4. Rashladite prostor u kojem spavate
Brojne naučne studije pokazale su da postoji idealna temperatura za spavanje – i ona je neobično niska, oko 18 stepeni celzijusa. To ne znači da morate da se smrzavate, ali je poželjno da se ne pregrevate u krevetu jer toplota remeti određene faze sna (poput veoma bitne REM faze). Gledajte da uvek spavate u provetrenoj prostoriji.
5. Trenirajte ranije
Vrlo kasni treninzi čine suprotno od onoga što želite da postignete. Pokušajte da trening provučete u rano predveče ili ranije u toku dana kako bi se telo opustilo. Najbolje je da primenjujete personalni trening kako bi trener ishranu i tempo vežbe primenio na vaš ritam.
Ovi saveti ne garantuju da ćete uspeti da zaspite. Ako mislite da postoji neki dublji problem, najbolje je da posetite lekara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име