Kako da brže zaspite?

0
203

Nauka je dokazala da besciljno ležanje u krevetu dok pokušavate da zaspite dovodi do stresa, što dalje dodatno unižava šanse da zaspite.

Mogu da prođu čak i sati dok ležite i pokušavate da zaspite. Nije vam jasno zbog čega vam se, čim legnete, više ne spava, a zašto vam je mozak toliko „budan“ iako ste telesno umorni.
Postoje načini da pomognete sebi da lakše i brže zaspite i osećate se odmornije narednog dana.
1. Uspostavite rutinu
Najefektniji način da nešto sprovedete u delo je da sebe dovoljno istrenirate i naučite metodama dostizanja cilja – u ovom slučaju, spavanja. Dobra večernja rutina staviće vas u raspoloženje da očekujete san i odmor, a raspored aktivnosti je takav da mu se, na kraju dana, radujete. Rutina može da bude duža ili kratka, ali je bitno da je konstantna i da podrazumeva da uvek ležete u isto vreme, kao i da ustajete u isto vreme (čak i vikendima).
2. Nemojte besciljno da ležite
Ako vidite da nećete uskoro zaspati, ustanite i radite nešto što ne zahteva previše fizičkog ili mentalnog truda. Pokušajte da, na primer, čitate ili pišete, slušate muziku, slažete garderobu…
3. Izbegavajte kafu, čaj, cigarete i tešku hranu
Stimulansi poput kofeina i nikotina neće vam pomoći da zaspite. Sam obrok kasno uveče nije naročito loša stvar, ali bi trebalo da izbegavate hranu koja će vam teško „leći“ i zbog koje ćete se osećati neprijatno. Doduše, gledajte da ne idete u krevet gladni jer vam ni to neće pomoći da zaspite.
4. Rashladite prostor u kojem spavate
Brojne naučne studije pokazale su da postoji idealna temperatura za spavanje – i ona je neobično niska, oko 18 stepeni celzijusa. To ne znači da morate da se smrzavate, ali je poželjno da se ne pregrevate u krevetu jer toplota remeti određene faze sna (poput veoma bitne REM faze). Gledajte da uvek spavate u provetrenoj prostoriji.
5. Trenirajte ranije
Vrlo kasni treninzi čine suprotno od onoga što želite da postignete. Pokušajte da trening provučete u rano predveče ili ranije u toku dana kako bi se telo opustilo. Najbolje je da primenjujete personalni trening kako bi trener ishranu i tempo vežbe primenio na vaš ritam.
Ovi saveti ne garantuju da ćete uspeti da zaspite. Ako mislite da postoji neki dublji problem, najbolje je da posetite lekara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.