Hrana koja čuva zdravo srce

0
214

Neke namirnice možete svakodnevno konzumirati i tako smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti.

Naime, kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 miliona smrti u svetu godišnje, a procenjuje se da će do 2030. godine uzrokovati 23 miliona smrti.

„Zdravije srce povezuje se s ishranom, vežbanjem, prestankom pušenja. Svakom takvom promenom smanjićete rizik od nastanka srčanih bolesti“, izjavila je dijetetičarka Suzi Burel, prenosi Index. Ona otkriva koje namirnice treba svakodnevno konzumirati za zdravije srce.

1. Voće i povrće

Banane, spanać, brokula i krastavci prepuni su kalijuma, a takva ishrana se povezuje sa smanjenim krvnim pritiskom i manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

„Neka vam cilj bude pojesti u danu nekoliko voćki i barem dve do tri vrste povrća“, napominje Burel.

2. Orašasti plodovi

Orašasto voće je izvor zdravih masti, a orasi su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama koje su jako dobre za zdravo srce.

Dijetetičarka kaže da se šaka orašastih plodova dnevno povezuje sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih bolesti.

3. Vlakna

„Vlakna iz mahunarki i voća, najpre jabuka i banana, snižavaju nivo ‘lošeg’ holesterola“, kaže Burel i savetuje da te namirnice budu deo vaše svakodnevne ishrane.

4. Prirodne masnoće

Dijetetičarka savetuje da izbegavate prženu hranu i povećate unos kvalitetnih masnoća iz namirnica kao što su maslinovo ulje, semenke i avokado.

5. Riba

Svaka riba je zdrava, ali omega-3 masnim kiselinama obiluju losos, sveža tuna i sardine, prenosi N1 Hrvatska.

„Ako ove tri vrste ribe uvrstite u svoju ishranu, to je najlakši način kojim ćete povećati unos omega-3 masnih kiselina i imati zdravije srce“, poručuje Burel.

Autor: N1 Hrvatska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.