Десет ствари које ресторани раде како би уштедели

Кад једе у ресторанима, већина људи очекује пажљиво припремљен оброк од квалитетних састојака, али пракса је често другачија. Ресторани неретко користе трикове како би уштедели новац, а неки од њих су прилично одвратни.

1. Подгревање хране

Нико не воли предуго да чека поруџбину па брзина припреме хране битно утиче на успешност неког ресторана. Без обзира да ли је у ресторану гужва или мирно, кувар оброк мора да пошаље за сто у најкраћем могућем року, па се често довијају тако да унапред спреме одређена јела и пре послуживања их само подгреју у микроталасној и декоришу пре послуживања.

2. Послуживање хране с истеклим роком

Бацање хране је велики губитак за ресторан, па се често догоди да послужују храну којој је истекао рок трајања и надају се да неће бити никаквих последица.

3. Храну не чувају у прикладним условима

Месо и морски плодови не чувају се увек на прикладној температури. Такође се може догодити да остану без струје, па им фрижидери дуже стоје искључени или је храна предуго смрзнута. У неким ресторанима се таква храна ипак послужује без обзира на здравствене ризике.

4. Прљави столњаци и убруси

Људи често просипају храну по столњацима, а за ресторан није исплативо да пере столњаке и убрусе након сваког госта, па многи најчешће само очисте видљиве мрље и врате их на сто.

5. Прљаво суђе

Прање суђа уручно или машини за прање судова дуго траје и није баш јефтино па у неким ресторанима тањире само исперу, обришу и поново послужују у њима.

6. Радници не носе рукавице

Будући да су радници у ресторанима јако запослени, а најчешће имају малу плату и нису довољно едуковани, сигурност им није увек на првом месту. Често се догађа да храну дирају голим рукама које нису чак ни опрали од баратања претходним јелом. Истраживања показују да чак у 40 одсто ресторана радници једноставно обришу руке о кецељу.

7. Болесни радници

Мањак слободних дана за особље у ресторанима понекад значи да их радници неће искористити за опоравак од болести, већ ће на посао доћи и кад су болесни иако постоји опасност да прошире заразу.

8. Пресипање кечапа

Кад у боци остане мало кечапа тешко га је истиснути, али не желе ни да га баце, па најчешће само преточе остатке у нову боцу. Можда вам се то не чини тако великим грехом, али такво пресипање из више боца може значити већу циркулацију бактерија. Сетите се само колико људи је дирало ту боцу, а да није пре тога опрало руке.

9. Послужују грицкалице које је већ неко јео

На неким местима ће вам док чекате храну донети грицкалице попут переца. У већини ресторана их држе у једној посуди, а кад неко не поједе своје грицкалице, остатак једноставно врате у посуду из које их поново заграбе за наредног госта.

10. Послужују храну која им је испала на под

То ћете можда понекад учинити и код куће, али није потребно истицати колико се више бактерија нађе на поду ресторанске кухиње у поређењу с вашим кухињским подом.

Аутор: Индеx.хр / Фото: Пиxабаy