Данас је Преображење

На Преображење се и небо, у глуво доба ноћи, три пута преображава. Зато овај празник називају и Летња Богојављенска ноћ.

Преображење је један од 12 великих хришћанских празника којим се прославља догађај на гори Таворској када се Христ “преобразио” и пред апостолима Петром, Јаковом и Јованом показао своју божанску природу.

Празник је посвећен сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор када се, како каже хришћанско предање, Христос пред апостолима преобразио и засијао као сунчева светлост.

На овај празник у цркви се, у знак захвалности Богу на плодовима које даје земља, освећује грожђе и дели народу, а у крајевима где нема грожђа друго воће.

Од овог дана, све се преображава – како природа, тако и људи, и за овај празник везани су многи обичаји и веровања.

Ако волите добро да попијете, најбоље је да данас ипак прескочите кафану. Народ каже да није добро да неко на Преображење борави у кафани да му не пређе у навику па постане згубидан и распикућа.

Из истог разолога и спавалице треба да се уздрже од спавања, да не би преко целе године били дремљиви и крмељави, а ни плакати се не ваља.

Некада је очигледно постојало време када је после средине августа бивало све хладније, а лето је пролазило. Тако је и настала изрека: “Преображење је, преображава се и гора и вода”.

Многи неће да окусе грожђе пре 19. августа јер се тек после Преображења оно “преобрати” у зрело. Како овај празник увек пада у време госпоинског поста, данас се не једе месо.

У неким крајевима Србије беру се лешници и преко целе године чувају за лек, кад некога заболи уво. Верује се да ће, када се болеснику дају такви лешници да их поједе, он оздравити.

Мајке на даншњи празник малој деци пришивају парице на одећу да бих их заштитиле од демона.

Ово је последњи дан купања у рекама – онога ко ово не поштује и после Преображења се купа, ујешће змија, или ће се “пре’ладити и закачити неку болештину”.

Преображење увек пада у време Госпојинског поста, те зато на празничној трпези увек има вина и рибе. Данас се грожђе сем у цркви дели и на гробљу за покој душа мртвих.