Bakterije i plesan na kockicama leda u ledomatima

U restoranskim i kućnim ledomatima vrlo često su prisutne bakterije ili plesan, koje dospevaju tu zbog prljavih ruku. Istraživanja dokazuju veliko odsustvo higijene u rukovanju ledom.

Kada posegnete za ledom koji treba da rashladi vaše piće, ili za koktelom u kome je on obavezan sastavni deo, dobro razmislite o tome koliko je rashlađujuća kockica čista.

Konzumenti osvežavajućih i žestokih pića o ovome, uglavnom, ne razmišljaju, iako dobro upućeni upozoravaju da može biti “kontaminirana” bakterijama, pa čak i plesni, pogotovo u situaciji kada ruke nisu apsolutno čiste. Na veliko odsustvo higijene u rukovanju ledom i njegovu nečistoću ukazuju i mnogobrojna američka istraživanja.

“Sprovedena istraživanja o kvalitetu leda pokazala su da je čak 77,2 odsto uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je poreklo fekalno. Reč je o mikroskopski sitnim česticama, koje su u led dospele zbog prljavih ruku. Uobičajeno je da bakterije koje se sakupljaju u ledomatima kontaminiraju i kockice leda. U ovakvim situacijama kontaminirani led je problem sam po sebi, a još veći ako dođe u dodir sa mesom i drugom hranom, jer je tada mogućnost za širenjem zaraze veća”, naglašava dr Debra Hofman, specijalista mikrobiologije sa Univerziteta u Južnoj Floridi.

Plesan, takođe, vrlo često može da se nađe u restoranskim ledomatima, ali i u kućnim uslovima. Da bi se izbeglo njeno prisustvo neophodno je više puta godišnje čistiti prostore u kojima se drži led, a pogotovo kod kuće.

Autor: Novosti / Foto: Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.