Бачка Паланка се спрема за Ивањданске свечаности

Foto: YouTube/Screenshot

У време црквене славе, од 5-7. јула организује се и туристичко-забавана манифестација „Дунавски бал”.

Црква посвећена Светом Јовану Крститељу Претечи најстарији је храм хришћанских Срба у Бачкој Паланци и налази се у Старој Паланци, а пре деценије почета је и скоро преведена крају градња другог православног храма посвећеног Покрову Пресвете Богородие. Налази се у Стамбеном насељу „Синај”, односно Новој Паланци. Црквена слава у Старој Паланци је 7. јул, односно Ивањдан, а поред овдашњег свештенства значајну улогу у његовом обележавању имају и чланови Црквеног одбора. Обележавање славе, на неки начин, почело је још 28. јуна, односно од тада па до 7. јула трају Духовне свечаности „Од Видовдана до Ивањдана”. Некако по традицији, а она траје преко пола века у Бачкој Паланци, организује се туристичко-забавана манифестација „Дунавски бал”. Ове године ће трајати од 5-7. јула. Црквена слава и „Дунавски бал” раздвојени су више од три деценије, па се у цркви врше богослужења и верници иду тамо, деца и радозналци се окупљају у улицама око цркве где се лоцирају бројни продавци свега и свачега што приличи оваквим празницима. Организатор бала је овдашња Туристичка организација, а покровитељи Министарство трговине, туризма и телекомуникација, као и Општина Бачка Паланка.

Од спорта биће тродневни тениски турнир, рукометно надметање, трке кајакаша, турнир ММА бораца, шаховски турнир и све ће се дешавати на отвореним и затвореним спортским теренима око Дунава. Два дана у центру Паланке, односно у Узаној улици одржаваће се „Ноћни базар”, док ће у хотелу „Фонтана” на десетине парова обележити златну свадбу, односно 50 година брака

За сутра, 1. јула, у организацији Црквене општине, а уз благослов Владике бачког, у црквеној порти академик Матија Бећковић одржаће песничко вече „100 мојих портрета”. У сали Градског биоскопа, 3. јула, биће приказан филм „Исцељење”, односно биће приказана филмска прича која прати тиховање православног монаха, а затим се бави поимањем кључног питања: како опростити свом непријатељу!? Зборник радова „Епархија Бачка кроз векове” са научног скупа одржаног у Бачкој Паланци у организацији овдашње Црквене општине и Друштва наставника историје биће представљен 5. јула. Дан касније одржаће се радионица ученика православног катихизиса основних школа у плетењу ивандањских венаца. На сам дан славе, а после вечерњег богослужења, у порти цркве получасовни наступ имаће културно-уметничко друштво.

Као на свакој слави има свега, па и печења, али за њега су, углавном заинтересовани само старији који причају да су некада овде свирали тамбураши и хармникаши, да се пило и напијало у околним кафанама све до поднева када је требало кући на славски ручак, а било је и оних који су знали да у бирцузима дочекају и други дан славе. Још увек има оних који се нису одрекли традиције, који на тај дан зову госте, родбину, пријатеље, кумове из околних села, вароши и градова. Има и оних Паланчана који су давно напустили овдашње шорове, за каријером и бољим животом отишли у наше велике градове или бели свет, али, ипак са децом и унуцима, или сами на Ивањдан дођу у Бачку Паланку.

Иако добар део Паланчана обележава овај црквени празник, посебно у Старој Паланци, Ивањдан није званично постао и варошка слава. Има оних који то предлажу, али о томе други пут.

Омладина, посебно тинејџери преферирају догађања током трајања „Дунавског бала”. Од спорта биће тродневни тениски турнир, рукометно надметање, трке кајакаша, биће ММА борба, шаховски турнир и све ће се дешавати на отвореним и затвореним спортским теренима око Дунава. Два дана у центру Паланке, односно у Узаној улици одржаваће се „Ноћни базар”, у хотелу „Фонтана” на десетине парова обележиће златну свадбу, односно 50 година брака, а 5. јула на платоу испред спортске дворане биће одржан концерт Лексингтон бенда, а потом ће наступити Илда Шаулић. Дан касније у вечерњим сатима на истој локацији по сат времена певаће Драгица Милосављевић – Цакана, Ана Кокић и Нада Топчагић. По традицији сигурно је да ће се окупити неколико хиљада Паланчана и гостију, а музика ће, као и ранијих година, бити толико гласна да ће се лепо чути и у Илоку с оне стране Дунава. Биће као да Илочанима српске певачице певају у дворишту и то фрај. Исто је тако када се код суседа, а с јесени организује „Грожђебал”, па Паланчани чују гласну музику с оне стране Дунава и гледају ватромет. Задњег дана бала на главном паланачком шору биће одржана традиционална масовна манифестација „Етно шор”, на градској плажи одржаће се дечје игре без граница, а у једном од овдашњих ресторана куваће се Међународни ловачки котлић. Ко шта воли нек изволи, јер у Паланци се у првој недељи јула увек добро јело и пило, певало и забављало, а биће и ватромета…

Пратите БПИНФО.РС на ФЕЈСБУКУ:
www.фацебоок.цом/БПинфо.рс