Знаци који показују да са вашим срцем није све у реду

Foto: Pixabay

Истраживање Центра за контролу и превенцију болести показало је како око 610.000 људи умире сваке године од срчаних болести и то само у САД-у.

И мушкарци и жене су подједнако погођени болестима srcа. Међутим, постоје многи знакови и упозорења која нас обавештавају о проблемима srcа.

У наставку погледајте осам честих знакова упозорења на срчане болести, на које бисте требали обратити пажњу док није касно.

1. БОЛ КОЈА СЕ ШИРИ ПРЕМА РУЦИ

Многи мушкарци осећају бол у левој руци, док жене имају исту бол у истој или чак и обе руке.

Неке жене су казале како су доживеле неуобичајену бол у лактовима пре срчаног удара. То се догађа јер бол из вашег srcа путује у карличну мождину, где су повезани многи живци вашег тела, а ваш мозак је збуњен и мисли да бол долази из ваше руке, кад то није случај.

2. КАШАЉ КОЈИ НЕ ПРЕСТАЈЕ

Кашљање може узроковати низ различитих проблема, али такође може бити знак кардиоваскуларних болести. Постојан кашаљ који производи ружичасту текућину која садржи крв, је веома чест код затајења srcа. Међутим, кашаљ је под-симптом много озбиљнијег симптома, као што је диспнеја и изненадни губитак даха.

3. ОТЕЧЕНЕ НОГЕ, ЧЛАНАК, СТОПАЛА

Кад ваше srcе не ради како треба, текућина из ваших крвних жива цури у околна ткива, а ваше ноге у том случају најчешће страдају, једноставно због гравитације.

То се назива периферни едем и имају га многи људи који и немају срчане болести. Међутим, то је веома уобичајен симптом међу пацијенатима срчаних болести и требали бисте обратити пажњу на њега.

4. МАЊАК АПЕТИТА И ОСЕЋАЈ МУЧНИНЕ

Многи пацијенти који пате од болести srcа имају мањак апетита и осећај мучнине, чак и када поједу само неколико залогаја. Разлог томе је накупљање текућине око јетре и црева који ометају правилну пробаву. Ове симптоме обично следи бол у стомаку, и ако све ове симптоме осећате заједно, требали бисте да посетите свог доктора.

5. ЕКСТРЕМНА АНКСИОЗНОСТ

Неколико студија је показало како људи који пате од екстремне тескобе у раном периоду свог живота, имају веће шансе да оболе од разних болести srcа. Анксиозност може бити узрокована или врло стресним начином живота или различитим поремећајима, укључујући паничне нападе и фобичну анксиозност. Неки од учинака анксиозности на ваше srcе укључују тахикардију, повећани крвни притисак и смањену брзину откуцаја srcа, пише нови.ба

6. ГУБИТАК СВЕСТИ

Осећај напетости и губитка свести веома је чест код срчаних болесника. Када srcе не пумпа крв добро, разлог лежи у томе јер је проток крви блокиран из зачепљене артерије. Ако не можете дисати правилно или се онесвестите за кратко време, одмах позовите доктора и проверите srcе.

7. КОЖА ВАМ ПОСТАЈЕ БЛЕДА

Ово није уобичајен симптом, али када се појави, то је због смањеног протока крви, смањеног броја црвених крвних станица, а може и бити знак да ваше srcе не пумпа крв како би требало. Шок је главни разлог за овај симптом и бледило се може појавити у целом телу или само на одређеном делу тела, на пример удовима.

8. ОСИП НА КОЖИ

Два одвојена истраживања које је провео Јоурнал оф Аллергy анд Цлиницал Иммунологy и Јоурнал оф Америцан Цоллеге оф Цардиологy показали су да су екцеми и шиндре показатељи срчаних болести. Установљено је да они који имају екцем, имају 48% могућности да пате од високог крвног притиска и 29% могућности од високог холестерола. Осим тога, они који су имали шиндре, имали су 59% већу вероватноћу да имају срчани удар него особе које нису имале такво стање.