Vlasnica Kanala 9 prekida štrajk glađu nakon sastanka sa premijerkom

0
195

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović prekinula je štrajk glađu, nakon 23 dana, posle sastanka u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić.

Iako joj nisu ispunjeni svi zahtevi, Pavlović je izjavila da će verovati institucijama da će zajedno raditi na ispunjenju dva sporna zahteva.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je prethodno na sastanku da ne podržava štrajk glađu, jer je to „ozbiljna ucena“, tim pre što Vlada ni po Ustavu, ni po zakonu ne može da reši baš sve njene zahteve.

Na sastanku u Vladi Srbije, premijerka je ocenila da „nismo došli do toga“ da postoji potreba za štrajkom glađu, jer je Vlada uvek bila otvorena za razgovore. „Naročito nismo došli do toga da se preti štrajkom glađu do smrti, zbog zahteva koje Vlada apsolutno ne može da ispuni“, rekla je ona.

Brnabić je rekla da mnoge stvari koje Pavlović traži ne mogu da se reše, poput zahteva da se utiče na sud da ubrza postupke, jer se time krše Ustav i zakoni. Ona je pozvala ljude koji podržavaju Maju Pavlović da kažu i njoj i građanima šta je to što Vlada može da uradi.

Premijerka je podsetila da su neki od zahteva vlasnice Kanal 9 televizije pozitivno rešeni i dodala da se nikada ranije nije dešavalo da javnost može da prisustvuje razgovorima u Vladi Srbije.

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović skrenula je pažnju da je konkurs za lokalne medije raspisan nakon što je država preuzela obavezu digitalizacije, kada je, smatra, država morala da uzme u obzir da će digitalizacija doneti neke veće troškove.

„Vi ste nam pod tim uslovima dali dozvolu na osam godina, obavezu da izgradimo stub, postavimo predajnik, što je invest od 20-30 hiljada evra. Da prilagodimo rad radio stanice, što smo uradili. Naknada Ratelu od 23 hiljade zamenjena je naknadom ETV od 200 hiljada, suprotno konkursnim uslovima. Pitali smo ETV zašto je to tako, rekli su nam jer je posle bombardovanja trebalo obnoviti stubove za koje je uzet kredit i to je uračunato“, rekla je Pavlović.

Direktor Ratela Vladica Tintor rekao je da je Srbiji dat rok da do sredine 2015. digitalizuje signal, kao i da je 2010. donet zakon kada je to postalo i državna obaveza. „Ratelu se plaćala samo frekvencija, usluga koja se plaća ETV-u je kompleksnija, ETV pruža tehničku uslugu za emitovanje signala na mnogo većem prostoru, nego što je bio slučaj, ne vidim mogućnost da se izjednače naknade koje su se plaćale Ratelu“, rekao je on.

Direktor JP Emisiona tehnika Branko Gogić, ponovio je da je cenovnik ETV-a urađen po troškovnom modelu i da se znalo da digitalizacija mora da se završi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.