Вакцина против грипа стиже следеће недеље

Испорука увозне вакцине против грипа у Србију очекује се до 10. октобра, а одмах након анализе и добијања сертификата у Агеенцији за лекове и медицинска средства цепиво ће бити дистрибуирано здравственим установама.

Поступак јавне набавке вакцине спровео је Републички фонд за здравствено осигурање, а у Србију ће стићи 241.620 доза, пише Политика.

Како истиче прим. др Лепосава Гаротић Илић, епидемиолог београдског Завода за јавно здравље, ове недеље ће почети да се обавља наѕор над грипом, а подаци о томе биће објављени на сајту Европског центра за контролу болести.

„Очекује се да у овом месецу почне вакцинација против грипа. Важно је да се вакцинишу особе које су под највећим ризиком да оболе. То су сви старији од шест месеци са хроничним болестима плућа, бубрега, srcа, метаболичким поремећајима као што је дијабетес и слично. Битно је да вакцину добију људи са ослабљеним имунитетом и труднице, које тако штите и себе и бебу. Било би добро уколико би се вакцинисали и запослени у геронтолошким центрима и здравственим установама“, додаје др Гаротић Илић.

Ни за један тип грипа не може се рећи да је најопаснији, јер колико ће тешке симптоме неко имати зависи од здравственог стања, узраста, имунитета и пратећих болести. Епидемиолог проф. др Зоран Радовановић објашњава да је још у фебруару Светска здравствена организација дала препоруку свим произвођачима вакцина која три соја треба да буду укључена у вакцину за наредну сезону. Уколико се у вакцини нађу сојеви вируса који круже у том тренутку, особа је заштићена 60 одсто, а ако добије грип неће имати тешке симптоме већ блажу клиничку слику.

„По броју умрлих грип је на првом месту међу свим заразним болестима у Европи, јер од њега оболи више људи него што је оних што пате од сиде, туберкулозе и пнеумокока. Смртност је мања од једне на 10.000 оболелих особа. Сваке сезоне грипом се зарази пет до 10 одсто људи и то онда када није епидемијска година. Отприлике, бележи се да заразу добије од 350.000 до 700.000 људи, али да инфекција прође без испољених симптома, док око 100.000 људи добије прави грип“, појашњава др Радовановић.

Он додаје да се у неким установама сматра радном обавезом и етички нужним правилом да се и лекар вакцинише пре него што крене сезона епидемије, јер болестан лекар може да зарази пацијенте или не може ни да их лечи ако у том периоду оде на боловање.

„Код нас се мали број људи вакцинише, а поруџбине вакцине се заснивају на искуству из претходне године“, додаје др Радовановић. Грип често напада децу и млађе људе, подсећа прим. др Невенка Димитријевић, председница секције опште медицине Српског лекарског друштва, али се они најлакше и изборе са вирусом.

„Грип обично протутњи кроз организам, а ако је реч о здравој особи, онда се њен имуни систем лако избори са вирусом. Болест може бити опасна када нагло обори човека и када ток обољења не може да се предвиди. Највећи број оболелих обично имамо у фебруару, када после хладног времена дођу топли дани, јер се вируси тада лако размножавају“, каже за Политику др Димитријевић.

Извор: 021.рс / Фото: Пиxабаy