U Bačkoj Palanci po prvi put žene organizuju zabijačke

BAČKA PALANKA: Nije dobro kada se priča počinju u perfektu (prošlom vremenu), ali ova priča u Bačkoj Palanci mora tako da počne, a izgleda i da se završi, jer po prvi put žene bačkopalanačke organizuju zabijačke, svinjokolj, disnotor ili kako se već gde kaže, a na 29. novembar Dan državnosti pokojne velike države.

Organizatorke kažu da to nije zbog jugonostalgije već zbog ovdašnjih običaja koji se teško menjaju, odnosno prenose sa kolena na koleno kao predanja.

Nekoliko udruženja građanki sastalo se, shvatile, navodno kako muškarci sve svoje manifestacije sa kuvanjem, pečenjem… završavaju na „ijada“, pa rešiše da u ovdašnjem Slovačkom domu i njegovom dvorištu one pokažu kako „slabiji pol“ može „jačem polu“ da pokaže kako se svaka, pa i ova gastronomska manifestacija, može održati na lep i, koliko-toliko, trezven način.

Ovo je prvi put da organizujemo „Bačkopalanačke zabijačke“, a uključeno je više nas iz udruženja i pojedinaca, veli jedna od inicijatorki Mirjana Stanišić.

Kako dodaje, uz Nataliju Kavić, njih nekoliko rešili su da vrate stari duh kraja novembra u Bačkoj.

Ovde su se zabijačke decenijama pravile za praznike, krajem novembra, a ova manifestacija nema nikakve veze sa nekadašnjim praznikom, kada su bili neradni dani. Sada je zahladilo i pravo je vreme za ove poslove, kaže Mirjana Stanišić.

Gospođe i gospođice planirale su da „nadmetanje“ počne u ovdašnjem dvorištu Slovačkog doma 29. novembra u 12 sati mada se dolazak ekipa i raspoređivanje očekuje znatno ranije. Obezbeđeni su stolovi, čak i uslužna mašina za mlevenje mesa, jer ovo okupljanje ima tri segemnta, pa i takmičarski deo. Dodaju da su im do sada neki izašli u susret, a posebno gradska Mesna zajednica „Stari grad“ u Bačkoj Palanci.

Predvidele smo i obezbedile uslove za izlagačko prodajni segment, a to znači da će proizvođači moći da prodaju kobasice, čvarke, krvavice, švarglu, ali i med, … pa i ljutu i mlevenu papriku, druge domaće proizvode, kao i sve začine koji se, inače koriste tokom spravljanja prerađevina tokom zabijački, ali i kolači i drugi slatkiši, kaže Stanišićka i dodaje da je ona sa koleginicama i u drugim mestima, pa i Novom Sadu organizovala manifestacije koje nisu ni nalik ovoj, kao recimo grupna venčanja, i da joj je to polazilo za rukom…

Drugi segment manifestacije, dodaje naša sagovornica, je takmičenje u pravljenju kobasica.

Organizator svakoj ekipi, a čine je šest članova, koja plati kotizaciju od 4.000 dinara, obezbeđuje tri kilograma svinjskog mesa, mesto, odnosno astal, začine, a sve drugo što oni treba da urade je da predaju samo uzorak stručnoj komisiji koja će ocenjivati. Članovi takmičarskih ekipa imaju, po završetku takmičenja, u sali Slovačkog doma besplatnu večeru i piće, a to je treći segment Bačkopalanačkih zabijački. I dok će pri danu u dvorištu, dok se budu pravile kobasice, svirati ovdašnji tamburaši, u sali će s mrakom oko 200 predviđenih gostiju zabavljati lokalno poznati „Bole bend“, najavljuje naša sagovornica.

Ali, ni to nije sve, jer i oni koji nisu takmičari, odnosno članovi ekipa mogu da dođu na večeru, odnosno da kupe kartu po ceni od 1.200 dinara, a u tu cenu uračunato je jelo, piće, kolači kao što su, na primer, i krofne, salnjaci, kuvano vino… Zainteresovani mogu da se informišu na brojeve telefona 060/5800899 i 060/1628713.

Broj ekipa, kažu organizitarke nije ograničen, a do sada se prijavilo njih 20-tak, normalno iz Bačke Palanke, okolnih sela, ali i Novog Sada, Bečeja, Kucure, Šida, Erdevika, Pivnica, Bačkog Petrovca… Organizatorke kažu da će u samoj organizaciji učestvovati 30-tak osoba, a među njima biće i po šest kuvara i konobara, odnosno učenika ovdašnje Srednje ekonomske škole „Radivoj Uvalić“ kojima će to biti i praksa, a zahvaljuju se i ovdašnjoj Limarskoj industriji „Sebastijan“ za koju kaže da je obećala pomoć u organizaciji. Svinjski paprikaš u oranijama za sve goste kuvaće ovde poznata i priznata kuvarica, odnosno ugostiteljka Simka.

Autor: Dnevnik.rs / Foto: Dnevnik.rs

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.