У Бачкој Паланци по први пут жене организују забијачке

БАЧКА ПАЛАНКА: Није добро када се прича почињу у перфекту (прошлом времену), али ова прича у Бачкој Паланци мора тако да почне, а изгледа и да се заврши, јер по први пут жене бачкопаланачке организују забијачке, свињокољ, диснотор или како се већ где каже, а на 29. новембар Дан државности покојне велике државе.

Организаторке кажу да то није због југоносталгије већ због овдашњих обичаја који се тешко мењају, односно преносе са колена на колено као предања.

Неколико удружења грађанки састало се, схватиле, наводно како мушкарци све своје манифестације са кувањем, печењем… завршавају на „ијада“, па решише да у овдашњем Словачком дому и његовом дворишту оне покажу како „слабији пол“ може „јачем полу“ да покаже како се свака, па и ова гастрономска манифестација, може одржати на леп и, колико-толико, трезвен начин.

Ово је први пут да организујемо „Бачкопаланачке забијачке“, а укључено је више нас из удружења и појединаца, вели једна од иницијаторки Мирјана Станишић.

Како додаје, уз Наталију Кавић, њих неколико решили су да врате стари дух краја новембра у Бачкој.

Овде су се забијачке деценијама правиле за празнике, крајем новембра, а ова манифестација нема никакве везе са некадашњим празником, када су били нерадни дани. Сада је захладило и право је време за ове послове, каже Мирјана Станишић.

Госпође и госпођице планирале су да „надметање“ почне у овдашњем дворишту Словачког дома 29. новембра у 12 сати мада се долазак екипа и распоређивање очекује знатно раније. Обезбеђени су столови, чак и услужна машина за млевење меса, јер ово окупљање има три сегемнта, па и такмичарски део. Додају да су им до сада неки изашли у сусрет, а посебно градска Месна заједница „Стари град“ у Бачкој Паланци.

Предвиделе смо и обезбедиле услове за излагачко продајни сегмент, а то значи да ће произвођачи моћи да продају кобасице, чварке, крвавице, шварглу, али и мед, … па и љуту и млевену паприку, друге домаће производе, као и све зачине који се, иначе користе током справљања прерађевина током забијачки, али и колачи и други слаткиши, каже Станишићка и додаје да је она са колегиницама и у другим местима, па и Новом Саду организовала манифестације које нису ни налик овој, као рецимо групна венчања, и да јој је то полазило за руком…

Други сегмент манифестације, додаје наша саговорница, је такмичење у прављењу кобасица.

Организатор свакој екипи, а чине је шест чланова, која плати котизацију од 4.000 динара, обезбеђује три килограма свињског меса, место, односно астал, зачине, а све друго што они треба да ураде је да предају само узорак стручној комисији која ће оцењивати. Чланови такмичарских екипа имају, по завршетку такмичења, у сали Словачког дома бесплатну вечеру и пиће, а то је трећи сегмент Бачкопаланачких забијачки. И док ће при дану у дворишту, док се буду правиле кобасице, свирати овдашњи тамбураши, у сали ће с мраком око 200 предвиђених гостију забављати локално познати „Боле бенд“, најављује наша саговорница.

Али, ни то није све, јер и они који нису такмичари, односно чланови екипа могу да дођу на вечеру, односно да купе карту по цени од 1.200 динара, а у ту цену урачунато је јело, пиће, колачи као што су, на пример, и крофне, салњаци, кувано вино… Заинтересовани могу да се информишу на бројеве телефона 060/5800899 и 060/1628713.

Број екипа, кажу организитарке није ограничен, а до сада се пријавило њих 20-так, нормално из Бачке Паланке, околних села, али и Новог Сада, Бечеја, Куцуре, Шида, Ердевика, Пивница, Бачког Петровца… Организаторке кажу да ће у самој организацији учествовати 30-так особа, а међу њима биће и по шест кувара и конобара, односно ученика овдашње Средње економске школе „Радивој Увалић“ којима ће то бити и пракса, а захваљују се и овдашњој Лимарској индустрији „Себастијан“ за коју каже да је обећала помоћ у организацији. Свињски паприкаш у оранијама за све госте куваће овде позната и призната куварица, односно угоститељка Симка.

Аутор: Дневник.рс / Фото: Дневник.рс