Tarkett društveno najodgovorniji

187

Privredna komora Srbije sedmi put dodelila je Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“, kompanijama i organizacijama koje su pokazale najveću posvećenost principima društvene odgovornosti u Srbiji. Nagrađeno je ukupno 15 kompanija u tri kategorije – velika privredna društva, srednja privredna društva i mikro/mala privredna društva.

U kategoriji malih i mikro privrednih društava nagrađeni su: „Infostud 3“, Subotica, „Neofyton“, Novi Sad, „Novitet“, Žitkovac, Omladinski edukativni centar, Niš, farmaceutska kompanija GSK, Beograd. U kategoriji srednjih kompanija laureati su: „TeleGroup“, Beograd, Specijalna bolnica „Čigota“, Zlatibor, „Vega IT Sourcing“, Novi Sad, „Bosis“, Valjevo, „Manpower“, Beograd. U kategoriji velikih društveno najodgovorniji su: „Tarket“, Bačka Palanka, DM DROGERIE MARKT, Beograd, „Telekom Srbija“, Beograd, „Metalac“, Gornji Milanovac, NIS AD, Novi Sad.

„U proteklih 12 godina od kako se nagrada dodeljuje, sa pedeset kandidovanih u poslednjem, sedmom, ciklusu takmičenja, proširila se na više od 400 kompanija i organizacija. Deo te sve brojnije zajednice, danas su, ne samo velike kompanije, koje su i bili pokretači društvene odgovornosti u Srbiji. Iz godine u godinu, sve više je onih manjih mikro, malih i srednjih firmi. Ove godine, po broju kandidovanih za nagradu, prvi put su se izjednačile sa velikim. Za takmičenje se ovoga puta prijavilo po 25 velikih i manjih kompanija“, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS.

Društveno odgovorno poslovanje, ističe Vesović, danas postaje poslovni model, deo poslovne politike, u svim segmentima organizacije, u celom lancu vrednosti, u svim oblastima privređivanja. Taj model, kompanijama ne stvara trošak već donosi dodatu vrednost.

Jačanju svesti o značaju društveno odgovornog poslovanja, rastu broja društveno odgovornih kompanija, posvećenosti principima DOP-a značajno je doprinela i Privredna komora Srbije, nizom projekata i aktivnosti među kojima je i ova nagrada, koja ravnopravno i objektivno vrednuje sve aspekte poslovanja kao što su: tržište, zaposleni i upravljanje, životna sredina, društvena zajednica, imovina i kapital, dodao je Vesović.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović rekao je da kompanije koje su danas nagrađene pokazale socijalnu odgovornost koju ne doživljavaju kao trošak već kao benefit. „Ministarstvo privrede želi da bude podrška ovoj inicijativi i nastavićemo sprovodeći strukturne reforme da stvaramo ambijent u kome ćete da poslujete dobro“, rekao je Stevanović čestitajući dobitnicima priznanja.

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine istakao je značaj privrede i cirkularne ekonomije u kontekstu zaštite životne sredine. „Nema društveno odgovornog poslovanja ukoliko se ne radi o očuvanju životne sredine. Bez domaćih kompanija i investitora u onome što radimo nema napretka“, rekao je Trivan.

U sastavu žirija bili su predstavnici Privredne komore Srbije, Ministarstva privrede, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva zaštite životne sredine, Javnog medijskog servisa Srbije i civilnog sektora.

Nacionalnu Nagradu za društveno odgovorno poslovanje Privredna komora Srbije dodeljuje bijenalno od 2007. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.